Fria e-böcker - äldre litteratur

Fria e-böcker - äldre litteratur

Fria e-böcker är böcker som inte längre omfattas av upphovsrätten. Bland titlarna finns både svenska och utländska klassiker som aldrig går ur tiden. Du kan ladda ner dem helt gratis till din dator, surfplatta eller smartphone och du kan behålla dem så länge du vill.

E-böckerna finns i olika format och du kan behöva ett särskilt läsprogram för att kunna ladda ner vissa av dem.

  • ePub kräver att du har ett läsprogram installerat. En bok i ePub-format är ofta att föredra (framför t ex PDF-format). ePub-texten anpassar sig till din skärm och det blir tydligt att läsa även på liten skärm. Du kan också förstora eller förminska textstorleken så att den passar dig.

  • En PDF är en bild av en boksida vilket gör att du inte kan påverka textstorleken på något sätt. En bok i PDF-format kräver därför ofta större skärm (som t ex en datorskärm) för att bli läsvänlig.

Litteraturbanken

Här hittar du både svensk och översatt skönlitteratur av författare som till exempel Selma Lagerlöf, Carl Jonas Love Almqvist och Hjalmar Söderberg. I Litteraturbanken finns också författarpresentationer, teman och ett ljudarkiv med uppläsningar av kända författare.

Texterna är nedladdningsbara i både PDF- och ePub-format.

Project Runeberg

Här finns fri, inscannad nordisk litteratur.

Project Gutenberg

Här finns främst engelskspråkig litteratur, som till exempel Jane Austen, Arthur Conan Doyle och Charles Dickens. Men även en del svenska titlar kan hittas här.

Texterna är nedladdningsbara i både PDF- och ePub-format.

Dramawebben

Här finns svensk dramatik från 1600-talet till 1900-talets början. Här hittar du pjäser av till exempel August Strindberg, Hjalmar Bergman och Victoria Benedictsson.

Texterna är nedladdningsbara i PDF-format.

Världens bibliotek

Här finns både e-böcker och e-ljudböcker på en mängd olika språk. Tjänsten är gratis och du får tillgång till böckerna genom att registera ett konto på sidan.

Språk