Barbro Sedwall (1918-2008) skrev och illustrerade ett antal barn- och ungdomsböcker, vilka samtliga skildrar hur det var att vara barn under 1920- och 1930-talet. Författaren är uppväxt i Söderhamn och många av hennes illustrationer återger detaljrikt barndomsstadens miljö.
Om författaren
Barbro Sedwall föddes och växte upp i Söderhamn tillsammans med sina föräldrar och en storebror. Pappan var bagarmästare och drev Sedwalls bageri, nuvarande Sjölins bröd, tillsammans med sin bror.
1939 gick Barbro Sedwall ut Tekniska skolan, nuvarande Konstfack. 1947 vann hon Filmjournalens teckningstävling, där Walt Disney Studios efterlyste en huvudtecknare till en planerad film om Nils Holgersson. Filmen blev dock inte av. 1948 kom hon tvåa i Filmjournalens tävling, som då gällde Walt Disney Studios huvudtecknare till filmen om Askungen. Barbro Sedwall arbetade som teckningslärare, mentalskötare och illustratör till bland annat läromedel. Hon spelade piano och hade stort intresse för jazzmusik och klassisk musik bland annat. 1977 debuterade hon som författare och bilderboksillustratör, och gjorde många författarbesök på skolor och bibliotek under 1980- och 1990-talet. 1994 hade hon en separatutställning i Söderhamn, vilken hon tillägnade staden på dess 375-årsjubileum. Temat för utställningen var ”Bevara kulturen”.
1998 tilldelades hon Hälsinge Akademis hederspris för att ha återskapat gamla Söderhamnsmiljöer.
Barbro Sedwall såg sig själv främst som tecknare och från början var det tänkt att hon skulle illustrera och någon annan skulle skriva texten till hennes första bok Bagarbarn. Men det visade sig vara svårt för någon som inte var insatt i en uppväxt i en bagarfamilj att skriva, så Barbro Sedwall kom att både illustrera och skriva alla sina böcker själv. Hennes sista bok Glass och lite jazz skrev och ritade hon vid 83 års ålder när hon led av Parkinsons sjukdom. Barbro Sedwall tyckte att det var viktigt att berätta om hur det var att vara barn förr i småstäderna.
Barbro Sedwall fick två döttrar. Hon bodde i Småland och Värmland men hamnade så småningom i Stockholm. Dock behöll hon hela livet kontakten med Söderhamn, genom sommarvistelser och besök hos släkt och vänner, bokhandel och bibliotek.
Om böckerna
Barbro Sedwall skrev och illustrerade sex bilderböcker för barn. I de flesta skildrar hon, med många tidstypiska detaljer, den småstadsmiljö som Söderhamn utgjorde. Och i samtliga berättar hon om hur det var att vara barn under 1920- och 1930-talet.
1977 skrev och illustrerade Barbro Sedwall sin första bok, "Bagarbarn" (1977), där man får veta hur det i alla delar går till i ett bageri, från förberedelser till bakning och utkörning av brödet. Detaljrika bilder visar hur det såg ut i bageriet och dess omgivning och man får ur barnets perspektiv uppleva hur det var att växa upp i en bagarfamilj och umgås med alla som jobbade på bageriet.
"Fiskarbarn" (1980) beskriver när en fiskare och hans familj ger sig ut till ett litet fiskeläge på en ö långt ute till havs. Här får man veta det mesta om strömmingsfiske; hur man fiskar och vad som händer med fisken sedan, till exempel hur man gör surströmming. Och förstås allt som barn och vuxna sysslade med på ön.
"Min docka Maja" (1982) är en bok från en barndom på 1920-talet, då det leks med dockor så det står härliga till, men där det också händer saker som gör att en del dockor måste lagas.
"Bilen Nitton-Sjutton" (1984) handlar om när bageriet skaffar bil för att köra ut bröd och göra utflykter.
"Vinter i kakhuset" (1997) utspelar sig under den kalla vintern 1922, när Barbro är med och bakar inför julen.
"Glass och lite jazz" (2003) handlar om när Barbro kommit upp i tonåren, lär sig spela piano och gillar att lyssna till jazzmusik på radion. När pappan och farbror Nisse börjar med glasstillverkning blir det fullt upp med jobb för Barbro och kusinen Margot.
Om Gävleborg i böckerna
"Bagarbarn", "Vinter i kakhuset", "Bilen Nitton-Sjutton" och "Glass och lite jazz" skildrar Barbro Sedwalls egen uppväxt i en bagarfamilj i Söderhamn. Böckerna är kulturhistoriskt intressanta och beskriver miljön, människorna och sysslorna i och kring Sedwalls bageri i staden.
I "Bilen Nitton-Sjutton" får vi följa med på såväl utkörning av bröd från bageriet, som på en utflykt i Hälsinglands geografi, bland annat till Orbaden.
"Glass och lite jazz" skildrar när Barbro Sedwalls pappa och farbror börjar tillverka några av landets första glasspinnar i källaren under bageriets brödbutik.
"Fiskarbarn" beskriver ett litet fiskeläge på ön Prästgrundet i Söderhamns skärgård.
Källor
Alex Författarlexikon, Sedwall, Barbro. https://www.alex.se/lexicon/printversion/sedwall-barbro?image=1&article=1&references=1&titles=1, hämtad 2020-02-11