Vanliga frågor om Biblio

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får om appen Biblio där du kan läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker. Hittar du inte svaret på din fråga i listan är du välkommen att kontakta ditt lokala bibliotek för hjälp.

När du loggar in i Biblio ska du välja "HelGe-biblioteken, Biblioteken i Gävleborgs län" i listan.

Se till att din telefon/surfplatta är uppdaterad med den senaste versionen av iOS eller Android. Om du har en äldre telefon/surfplatta som inte kan installera en nyare version av operativsystemen så kan du tyvärr inte heller installera och använda Biblio eftersom appen kräver Android 5.0 eller senare versioner. Biblio är kompatibel med iPhone 5S och nyare modeller. Biblio är inte kompatibel med iPhone 5C.


Om du inte kan använda Biblio rekommenderar vi att du provar att lyssna direkt här på bibliotekets webbplats. Läs om hur du gör det här.

Se till att din telefon/surfplatta är uppdaterad med den senaste versionen av iOS eller Android. Om du har en äldre apparat som inte kan installera en nyare version av operativsystemen så kan du tyvärr inte heller installera och använda Biblio. Om du har en äldre telefon/surfplatta som inte kan installera en nyare version av operativsystemen så kan du tyvärr inte heller installera och använda Biblio eftersom appen kräver Android 5.0 eller senare versioner. Biblio är kompatibel med iPhone 5S och nyare modeller. Biblio är inte kompatibel med iPhone 5C.


Om du inte kan använda Biblio rekommenderar vi att du provar att lyssna direkt här på bibliotekets webbplats. Läs om hur du gör det här.

Förslag på felsökning:

 

  • Det kan vara ett tillfälligt fel vid nedladdningen av e-boken. Prova att logga ut ur Biblio, avinstallera appen och installera den igen. Logga in och prova att låna igen.
  • Om du läser på en Android kan du (förutom punkten ovan) behöva tömma cache och data för Biblio-appen. Det gör du under enhetens Inställningar > Appar eller Program. Leta upp Biblio och klicka på Lagring. Där kan du både rensa data och tömma cache. Prova därefter att logga in i Biblio på nytt och öppna lånet från Mina lån eller genom att söka på e-boken och låna den igen.
  • Om inget av detta löser ditt problemet är du välkommen att kontakta ditt lokala bibliotek så felanmäler vi e-boken.

 


Nerladdningen av e-ljudböcker i Biblio är alltid långsam. Det kan ta upp till 20 minuter.

 

Vid nerladdning för att lyssna offline i Biblio är det viktigt att du bara laddar ner en e-ljudbok i taget. Under nerladdningen rekommenderar vi också att telefonen/surfplattan inte används till annat.

 

I Biblio kan du läsa e-böcker som skapats i ett format kallat EPUB. Vissa e-böcker finns dock bara i formatet PDF och detta stöds inte av Biblio.

 

Om du vill läsa en e-bok i formatet PDF kan du göra det direkt i webbläsaren eller i en annan app än Biblio. Läs mer här om hur det går till.

Förslag på felsökning:

  • Om du har en skuld på 100 kronor eller mer kan du inte låna e-böcker/e-ljudböcker i Biblio. När du har betalat så att din skuld är under 100 kronor kan du låna igen. 
  • Du kan låna max 3 e-böcker/e-ljudböcker under en sjudagarsperiod i Biblio. 
  • När vi tar in nya e-böcker visas de direkt i Biblio, men det tar vanligtvis en dag för dem att bli tillgängliga för lån. Det kan hjälpa att vänta till nästa dag och då försöka låna igen. 

Vid varje titel finns en symbol som visar om det är en e-bok eller en e-ljudbok.

 

Symbolen för e-bok är röd.

 

 

 

Symbolen för e-ljudbok är blå.

Förslag på felsökning:

 

  • Använd i första hand ditt personnummer för att logga in (ibland krånglar det när man använder lånekortsnumret).
  • Kontrollera så att ditt personnummer är inskrivet i rätt format. Det ska skrivas så här: ååmmddxxxx, det vill säga utan sekelsiffror och bindestreck.
  • Kan det vara så att du har många olika appar öppna i din telefon/surfplatta? Det kan i så fall påverka hur Biblio och alla dina andra appar fungerar. Prova att stänga ner alla eller några av de appar du har öppna.
  • Har du laddat ner rätt app från App Store eller Google Play? Det finns fler appar som heter Biblio. Kontrollera så att appen du laddat ner ser ut som nedan.

 

Språk