Gävleborgsförfattare och Månadens författare

Gävleborg är en region som är rik på författare, både nu verksamma och bortgångna. I Gävleborgs län har arbetarlitteraturen starka rötter, men här finns och har funnits författarskap i en mångfald av genrer och med målgrupper i alla åldrar.

Andersson, Bernt-Olov

Bernt-Olov Andersson föddes 1947 i Kilafors, Hälsingland, men är uppväxt Sandviken, Gästrikland, där han bott större delen av sitt liv. Han debuterade 1978 som poet och har sedan dess skrivit romaner, dramatik och sakprosa. Sandviken och stadens bruksmiljö är centrala i författarskapet.

Berglin, Jan och Maria

Jan Berglin föddes 1960 i Valbo och Maria 1960 i Gävle. Jan Berglin debuterade 1985 som serieskapare i studenttidningen Ergo. Sedermera har även Maria krediterats som medskapare och sedan dess har paret producerat de satiriska serierna Berglins och Far och jag. Serieskaparna har tilldelats flertalet priser, såsom Alf Henrikson-priset, Tage Danielsson-priset och Albert Engström-priset.

Brügge, Anne

Anne Brügge är en väl etablerad författare från Delsbo med en lång karriär bakom sig. Hon debuterade redan 1975 och har sedan dess gett ut flertalet faktaböcker inom olika ämnen. Under sin tidiga karriär skrev Anne bland annat om att driva småbruk och tillverka ost medan den senare delen av hennes författarskap framförallt kretsar kring två stora biografier, över författaren Karin Ek samt arkitekten Ingrid Wallberg.

Bäck, Madeleine

Madeleine Bäck är född i Uppsala och uppvuxen i Storvik i västra Gästrikland. Hon bor i Upplands Väsby och arbetar till vardags som hållbarhetskonsult. 2016 debuterade hon med skräckboken Vattnet drar, vilket är den första delen i trilogin om vandrarna. Hon skriver främst litteratur för barn och ungdomar.

Klang, Cecilia

Cecilia Klang är född i Hofors och bosatt i Gävle. Hon har arbetat som copywriter och som kommunikationschef men är nu författare och skribent på heltid. 2018 debuterade hon med feelgood-romanen Gäddsimmerskan och 2020 kom uppföljaren Gäddsimmerskan och bryggmästarens kärlek. I hennes böcker står den lilla bruksorten i centrum och ett viktigt tema är valen vi gör här i livet och vilka konsekvenser de får – ofta skildrat med humor och värme.

Krusenstjerna, Agnes von

Agnes von Krusenstjerna föddes i Växjö men bodde under åren 1902-1909 i Gävle tillsammans med sina föräldrar och tre äldre syskon. Agnes von Krusenstjerna var en produktiv författare och skrev bland annat sjutton romaner, ett flertal novellsamlingar, kåserier, dikter och resereportage. Hon inspirerades av sitt liv och ett återkommande tema i hennes böcker är unga kvinnors längtan efter att bryta sig fria från konventioner och socialt trånga miljöer.

Lidman, Hans

Hans Lidman var en produktiv författare som skrev ca 200 tidningsartiklar samt ett 60-tal böcker, några av dem översattes till ett 10-tal språk. Hans böcker har sålts i ca 1,5- 2 miljoner exemplar. Hans Lidman skrev om ämnen såsom hembygdens byar, skog och fiske men han författade även några konstnärsbiografier, bland annat om Johan Erik Olsson (Lim-Johan).

Mäki Sjöberg, Majvor

Majvor Mäki Sjöberg är född och uppvuxen i Kaunisvaara i Pajala kommun i Norrbotten. Hon tillhör sjätte generationen efter Kaunisvaaras grundare, Laukka Hannu (1741-1816). Majvor bor i Söderhamn och är pensionär. 2016 debuterade hon med diktsamlingen Kaunisvaara.

Nilsson, Ulf Ivar

Ulf Ivar Nilsson är född i Bollnäs och bor i Gävle. År 2019 fick han ta emot Gävle kommuns kulturpris med motiveringen ”för en lång gärning som satirtecknare med ett skarpt sinne för olika samhällsyttringar och som en inspirerande skildrare av Gävles historia.”

Nordkvist, Karl Rune

Karl Rune Nordkvist (1920-1997) var en mycket produktiv författare som skildrade den halvfärdiga välfärden, fattigdomens betydelse och det sociala arvet. Han var en småfolkets försvarare och talesman som satte ljuset på den grå vardagen. ”Det finns så många människor som är skrämda till tystnad, människor som aldrig kommer till tals i det här samhället, det är dem jag vill lyfta fram i första hand.”

Olsson Falk, Vibeke

Vibeke Olsson Falk är dotter till det välkända journalistparet Margareta Sjögren och Jan Olof Olsson (Jolo) och skrev sin debutroman redan som femtonåring! Hennes historiska romaner om den romerska kejsartiden är mycket välkända och hennes vida omtyckta serie om Sundsvallsflickan Bricken är snart inne på sin sjunde del. Vibeke har bland annat erhållit De Nios vinterpris Ivar-Lo-, Lars Widding- och Lars Ahlin priset.

Palm, Anna-Karin

Anna-Karin Palm är född och uppvuxen i Stockholm men bor numera i Strömbacka i norra Hälsingland. Hon har bl.a. arbetat som frilansande förlagsredaktör, lektör och kulturskribent. 1991 romandebuterade hon med Faunen och har sedan dess skrivit romaner, novellsamlingar och barnböcker och har översatts till flera språk. Sitt stora genombrott fick hon med romanen Målarens döttrar 1997.

Ressem, Mikael

Mikael Ressem är uppvuxen i Gävle där han fortfarande bor. I hemstaden utspelas också hans deckarserie om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström. I vuxen ålder fick författaren diagnosen ADHD, om det berättar han i boken På högvarv – att leva med ADHD. Vid sidan av sitt skrivande har Mikael under många år arbetat inom vården, som bland annat ambulanssjuksköterska och verksamhetschef. 

Rådberg, Helene

Helene Rådberg är uppvuxen i Sandviken och debuterade 1998 med diktsamlingen ”Mellan henne och jag”. Hennes senaste diktsamling heter ”Politiken” och 2020 gavs romanen ”Mammajournalerna” ut av Ordfront förlag, till idel beundran.

Sanvaresa, Anna

Anna Sanvaresa föddes som Anna Sjöberg 1973 i Sandviken, Gästrikland och är numera bosatt i Gävle. Hon debuterade 2002 med romanen Pappa Pralin och har sedan dess skrivit romaner, dramatik och facklitteratur. Gävle och Sandviken är centrala i författarskapet. Hon har tilldelats flertalet priser, såsom Ivar Lo-priset 2010, Sara Lidman-priset 2018 och Norrlands litteraturpris.

Sedwall, Barbro

Barbro Sedwall (1918-2008) skrev och illustrerade ett antal barn- och ungdomsböcker, vilka samtliga skildrar hur det var att vara barn under 1920- och 1930-talet. Författaren är uppväxt i Söderhamn och många av hennes illustrationer återger detaljrikt barndomsstadens miljö.

Sjödin, Stig

Stig Sjödin (1917-1993) föddes i Sandviken och de intryck han fick under sina tio år på järnverket har stor betydelse för hans författarskap. Hans dikter räknas bland de starkaste och tillhör de mest lästa i svensk poesi och hans skildringar av industriarbetarens livsvillkor är unika i den svenska litteraturhistorien.

Sjögren Bangoura, Viveka

Barn- och ungdomsboksförfattaren och illustratören Viveka Sjögren Bangoura är sedan 1995 bosatt i Delsbo i Hälsingland. Hon debuterade som författare 1993 och har sedan dess skrivit en rad uppskattade och uppmärksammade böcker för så väl yngre barn som för ungdomar. Hennes engagemang för litteratur, kultur och samhällsfrågor har gett avtryck såväl lokalt och regionalt som nationellt och internationellt.

Sköld, Markus

Markus Sköld är född och uppvuxen i Hofors. Sedan dess har han även hunnit med att bo i Gävle. Idag är han bosatt med sin familj i Stockholm. Han debuterade 2012 med skräckromanen ”Där ute i mörkret” för att därefter ha gjort sig ett namn inom den svenska skräcklitteraturen. Gästrikland är en central del i Skölds författarskap.

Tidholm, Thomas

Thomas Tidholm föddes 1943 i Örebro och debuterade som författare 1966 med diktsamlingen "Försök att se". Han har sedan dess skrivit poesi, barnböcker, en roman och dramatik. Tidholm har tilldelats flertalet priser, såsom Werner Aspenström-priset 2016, De Nios Vinterpris 2003, Nils Holgersson-plaketten 1994 och Expressens Heffaklump 1987. Har sedan länge ett småbruk i Arbrå som boplats.

Ullberg Westin, Gabriella

Gabriella Ullberg Westin är född och uppvuxen i Hudiksvall. Idag bor hon i Stockholm men återvänder hela tiden till Hudiksvall via sina kriminalromaner. Hon debuterade 2014 och har sedan dess blivit en av den svenska kriminalromanens stora namn.

Viksten, Albert

Albert Viksten var en mycket produktiv författare som skrev mer än 50 titlar, som omfattar romaner, noveller, reseskildringar, diktsamlingar och filmmanus. Han har även skrivit landskapssången Ångermanlandssången. Författaren hade ett stort naturintresse och skildrade folkliv, djur och natur i Norrland och på nordliga breddgrader.

Welander, Felicia

Felicia Welander delar sin tid mellan Bollnäs och Stockholm. Hon debuterade 2015 med romanen Kanske imorgon, första delen i en trilogi, och har sedan dess skrivit både romaner, ljudföljetonger och noveller. Hälsingland är ständigt närvarande i författarens böcker och hon skriver gärna med utsikt över Voxnan. 

Widholm, Katarina

Katarina Widholm föddes 1961 i Bergsjö, flyttade till Söderhamn i samband med skolstarten och bor numera i Hudiksvall. Hon debuterade 2009 med barnboken Jina med J och har sedan dess skrivit ytterligare barnböcker, poesi, recensioner och artiklar. Hon erhöll Hudiksvalls kommuns kulturpris 2011, Författarfondens stipendium 2012 och Region Gävleborgs kulturstipendium 2019.

Språk