Gävleborgsförfattare

Gävleborgsförfattare

Logga Gävleborgsförfattare

Gävleborg är en region som är rik på författare, både nu verksamma och bortgångna. I Gävleborgs län har arbetarlitteraturen starka rötter, men här finns och har funnits författarskap i en mångfald av genrer och med målgrupper i alla åldrar. För att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om de lokala författarskapen finns denna författarbank.

Arbetet med att skapa författarbanken inleddes 2020 genom satsningen Månadens författare – Gävleborg som var ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken och P4 Gävleborg, Sveriges Radio. Under 2021-2022 pågår en ny Månadens författare-satsning, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Fakta och Feelgood. Tolv författarskap kommer att presenteras under perioden september 2021 - augusti 2022."

Mer information om Gävleborgsförfattare hittar ni t.ex. i Bernt-Olov Anderssons Gästrike-Hälsinge litteratur (1996) och på Litteratur – Kultur Gävleborg.

Månadens författare augusti

Månadens författare augusti 2022 är Mikael Ressem.

Mikael Ressem är uppvuxen i Gävle där han fortfarande bor. I hemstaden utspelas också hans deckarserie om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström. I vuxen ålder fick författaren diagnosen ADHD, om det berättar han i boken På högvarv – att leva med ADHD. Vid sidan av sitt skrivande har Mikael under många år arbetat inom vården, som bland annat ambulanssjuksköterska och verksamhetschef. 

Läs vår intervju med Mikael Ressem här

Månadens författare 2020

  Bernt-Olov Andersson    Anna Sanvaresa  

          

      

Språk