Hjälp

Hjälp

Gå direkt till: Låna och återlämna | Reservera/köa | Spara sökning | Betygssätta

Sökning

Måste jag veta hela författarens namn och titel för att söka efter en bok?
Nej det räcker om du vet några ord ur titeln eller delar av författarnamnet. Till exempel strindberg röda. När du skriver in sökord i sökrutan får du automatiskt förslag på relevanta titlar eller författarnamn som en hjälp. Det har ingen betydelse om du skriver med små eller stora bokstäver.
sökrutan

 

Hur ser jag om en bok finns inne på mitt bibliotek?
När du fått en träfflista på olika titlar, klicka på bokens titel. Som du ser på bilden nedan så finns det olika medietyper att välja, om du till exmpel vill ha e-bok, eller ljudbok eller bok. Klickar du på Visa blir det ännu tydligare vilka olika versioner det finns.

Träfflista

 

När du valt den medietyp du vill, klicka på den och du kommer till Katalogpostsidan där informationen om boken finns. Nedanför detta kommer en lista på alla bibliotek där boken finns. Där står också om boken finns inne eller är utlånad, på vilken hylla den skall stå och hur många exemplar det finns.
Bestånd

 

Hur ser jag om en bok finns som CD-bok?
Du kan göra som bilden ovan och söka efter just den titeln du är ute efter och sen kolla Medietyp/Fler utgåvor såsom pilarna visar på bilden ovan. Du kan också välja att filtrera din träfflista till bara ljudböcker, sök till exempel på deckare och klicka sedan på "Ljudbok, CD" i Medietyp under Filtrera. För att återgå till sökning av alla sorters medier klickar du på papperskorgen framför "Ljudbok, CD".

filtrera din träfflista

 

Låna och återlämna

Kostar det något att skaffa ett lånekort?
Det är gratis att skaffa lånekort och att låna på HelGe-biblioteken. Gå in på ditt närmaste bibliotek och ta med legitimation så ordnar vi ett lånekort till dig.

Hur får jag en PIN-kod?
Ta med legitimation och gör ett personligt besök på något av våra bibliotek, så hjälper vi dig.

Jag har lånat en bok på Hudiksvalls bibliotek, kan jag lämna tillbaka den på biblioteket i Gävle?
Ja det går bra. Du kan låna och lämna på alla bibliotek som ingår i HelGe-samarbetet.

Hur förlänger jag lånetiden på en bok?
Logga in. Du kan sen välja att gå till Mina lån via menyn eller genom att klicka på Mina sidor där du loggade in, se bilden nedan med blå pilar. Välj ”Mina lån”.
Mina lån

I listan som kommer upp kan du se under "Status" om det är lån som går att förlänga. Är det grönt går det bra att låna om. Under "Låna om" kan du se hur många gånger du kan låna om boken. Vill du låna om endast en titel, bocka i den lilla rutan vid titeln och klicka på "Låna om". Har du fler titlar bockar du för och sedan använder du "Låna om" ovanför listan av titlar (bredvid "Skriv ut"). Om det gått bra att låna om får du en bekräftelse där det står hur många som gått bra att låna om och en lista med nya datum för varje omlånad titel. Observera att du inte kan låna om e-böcker och e-ljudböcker (du får istället göra ett helt nytt lån av titeln).

låna om

 

Lånetiden på min bok har gått ut. Kostar det något?
Om du lämnar tillbaka för sent eller tappar bort det du lånat får du betala. Läs mer om våra avgifter.

 

Reservera/köa

En bok är utlånad. Jag vill köa, hur gör jag?
För att reservera/köa måste du först logga in. När det är gjort klickar du på "Reservera", välj var du vill hämta boken och klicka på "OK". Du ser nu också vilken plats i kön du har (grön text).
Så här gör du för att reservera
reservera 

Hur kan jag se vilka reservationer jag har gjort?
På "Mina sidor" kan du se dina lån och reservationer.
Logga in och klicka på "Mina reservationer" då ser du det du har reserverat. Här kan du även ta bort reservationer.


ändra reservationer 

Kan jag själv ändra var jag vill hämta min reserverade bok?
På "Mina sidor" kan du se dina lån och reservationer.
Logga in och klicka på "Mina reservationer" då ser du det du har reserverat. Klicka på "ÄNDRA" och välj bibliotek i rullningslisten. Avsluta med "OK".

 

Spara sökning

Kan jag spara min sökning?
Ja, du kan spara din sökning genom att klicka på spara-symbolen upptill. Den sparade sökningen hittar du sedan på Mina sidor under Mina sparade sökningar.

Vad innebär Lägg i minneslista?
Du kan lägga i minneslista när du vill spara träffar från en träfflista. Markera de exemplar som du vill spara. Du hittar sedan din lista på Mina sidor under Min minneslista. Det finns även möjlighet att skicka listan till din egen e-postlåda.

 

Betygssätta

Kan jag tala om vad jag tycker om en bok?
Ja, du kan nu sätta betyg på böcker med mera som du läst. Det som du betygsatt sparas på Mina sidor under Mina betyg.

Språk