50 böcker du inte får missa

Böckerna du inte får missaBöcker för barn 3-6 år och deras föräldrar

"50 böcker du inte får missa" är ett häfte med förslag på bra och inspirerande böcker för barn och föräldrar att läsa tillsammans. Böckerna i häftet följer barnets utveckling från cirka 3 års ålder till 6 års ålder. De första böckerna i häftet har många bilder och enkel handling. Efter hand blir böckerna lite svårare. Titlarna i häftet är utvalda av tre barnbibliotekarier från HelGe-biblioteken.

Häftet (med alla titlar, samt fler instruktioner och tips) finns att hämta på alla bibliotek i länet, och du kan också ladda ner det i PDF-format här: "50 böcker du inte får missa"

Det är aldrig för tidigt eller för sent att börja läsa tillsammans. Förutom att det är roligt och att ni får en mysig stund med boken, finns det många fördelar med att läsa högt för det lilla barnet. Barnet lär sig nya ord fortare och får samtidigt leka med och smaka på ord och bilder. Barnet får också lära sig om världen och om hur olika saker fungerar. Samtidigt väcker hen fantasin till liv och träffar nya kompisar i böckerna.

När barn och föräldrar har läst 25 böcker är ni välkomna till biblioteket för att hämta en bokpresent. Och när alla böcker från listan är lästa får barnet ytterligare en bokpresent. Vilken lycka!

Illustrationerna i häftet är gjorda av Lena Sjöberg, illustratör och barnboksförfattare från Sandviken.

Här nedan finns böckerna från häftet länkade in i bibliotekets katalog. Har du frågor eller vill få fler boktips, är du välkommen att ta kontakt med ett bibliotek nära dig.

Böckerna du inte får missa

Av: Klinting, Lars
Av: Stenberg, Birgitta
Av: Lindenbaum, Pija
Av: Karsin, Åsa
Av: Gustavsson, Per
Av: Tiberg, Joar

Upptäck språket!

Vill du veta mer om betydelsen av att läsa för riktigt små barn? Se filmen "Upptäck språket!"