Demokrati

Nyfiken på...

Demokrati

Vad betyder egentligen demokrati?

GruppI Sverige har vi demokrati, får man ofta höra. Men vad menas med det?

Ordet demokrati är grekiska och betyder folkstyre. Det betyder att folket bestämmer, men vad får folket – vi som bor här - bestämma då? Om allting som är i Sverige?

Nej såklart, det blir alldeles för jobbigt. Vi ska ju hinna jobba, spela tv-spel, duscha och sådana saker också.

Nej, vi bestämmer vilka som får bestämma. Var fjärde år röstar vi på vilka som ska få bestämma och de som får flest röster får bestämma mest. Ungefär så.

Fortfarande krångligt?

En del länder som inte har en demokrati har istället en diktatur. Då är det en eller några få personer som bestämmer. Det kanske ha blivit så för att dom har krigat och tagit makten, eller lurat till sig makten på något sätt.

Det är jättedåligt för att då kan dom bestämma hur dom vill, och folket – dom som bor i landet – får inte bestämma något. Vad orättvist!

Ibland bestämmer dom som vi valt i Sverige någonting som man kanske inte är nöjd med. Då kan man protestera. Be att de ändrar sig. Kanske skriva till tidningen och berätta hur fel det blev.

Om många tycker det är fel kan man demonstrera. Samlas tillsammans och skriva stora skyltar om det man tycker är fel. Om man är många som tycker lika, då måste dom som bestämmer lyssna.

Kritorna protesterarSå är det i boken Kritorna protesterar av Drew Daywalt. Pojken Hugos kritor tröttar på att han alltid ritar samma saker. De tänker strejka (vägra arbeta) och protestera tills han gör som dom tycker.

Fortfarande krångligt?

Det finns en hel del bra sajter som handlar om demokrati:

SO-rummet

Wikipedia om demokrati

Länsstyrelsens information om Sverige 

Lättläst från Riksdagen

 

Och en hel del bra böcker som du hittar här nedanför!

Böcker om demokrati

392691
Av: Sjögren, Linnéa
490633
Av: Petersens, Axel af
83563
Av: Holm, Annika
489000
Av: Daywalt, Drew
413739
Av: Tidholm, Anna-Clara
439923
Av: Swärd, Susann
117556
Av: Buregren, Sassa
143356
Av: Landström, Lena
281102
Av: Stalfelt, Pernilla

Språk