Artikeldetalj

Berlin 1936

När krutröken efter den minst sagt grandiosa öppningsceremonin för Berlin OS 1936 lagt sig, knackar den polske ambassadören sin logegranne på axeln och viskar ”Vi måste vara på vår vakt mot ett folk, som förstår att organisera så. En mobilisering i det här landet kommer att fungera lika friktionsfritt” 

Under sexton dagar sommaren 1936, håller den nazistiska diktaturen andan. Tidningslådorna med den grovt antisemitiska tidskriften Der Stürmer är nedmonterade och dagstidningarna varnas för att belasta rapporteringen från olympiska spelen med onödiga ”rasistiska synpunkter”. Turister och dignitärer forsar in i staden och trots en närmast babylonisk språkförbistring, festas det som om Weimarrepublikens paljettklädda vålnad stigit ur graven. Då delar av spelen tv-sänds, har regimen bokstavligen hela världens ögon riktade mot sig och nazisterna gör allt för att Tyskland ska framstå som ett fredligt och hypermodernt samhälle, som en pålitlig partner inom folkens gemenskap. Men medan champagnekorkarna överröstar startpistolerna bidar de nazistiska högdjuren sin tid och bakom karnevalsmaskerna döljer sig det atavistiska rovdjursanletet, Goebbels skriver i sin dagbok ”Efter olympiaden blir vi rabiata. Då ska det skjutas”


Oliver Hilmes är tysk historiker och skildrar dessa sexton dagar med en bedräglig lätthet. På pigg prosa möter vi ett mustigt persongalleri av idrottsmän, potentater, nazistledare och nattsuddare, samtidigt som ett gediget vetenskapligt arbete håller berättelsen ankrad i historien.

/Erik Hägg, Hudiksvalls bibliotek

 

Skapad: 2020-11-27

Språk

Sökfasetter

Läs mer

573527
Bok:Berlin 1936:2019 Bok
Berlin 1936
Av: Hilmes, Oliver
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Kfa
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!