Artikeldetalj

Gospelsångaren

En rasande storm drog in över Tupelo, Missisippi och ur blixtens primala kraft föddes messias, han som kommit för att frälsa världen och förkunna budskapet om den kommande tidsåldern, Elvis Presley. Två stater bort i Enigma, Georgia föds Harry Crews Gospelsångare, även han predestinerad att förmedla extas med sin änglalika röst och med ett dunkelt släktskap till regnet och stormen. Det rustas för väckelsemöte i Enigma för att fira att Gospelsångaren återvänt efter en serie bejublade uppträdanden runt om i landet, där män och kvinnor mött Gud i hans sånger, och Gospelsångare mött kvinnorna på sitt hotellrum.

Ett mord har begåtts på en ung kvinna i staden och det viskas att Gospelsångaren kan bota de sjuka, kan bringa synen åter till de blinda med sin sång, en örats handpåläggning. Hänryckningens dag närmare sig och folkhopen börjar bli rastlös, här skall det förlösas, antingen med guds hjälp eller med våldets.

Harry Crews målar upp en pulserande och helvetisk bild av den djupa södern, marinerad i fattigdom, religiös fundamentalism och hemkokat. Där fysiska missbildningar illustrerar mänsklighetens ruttna, depraverade själ: synden manifesterad i en abnorm, svullen fot. Som Didymus, Gospelsångarens manager och själasörjare uttrycker det hela: ”Lidandet är guds största gåva till människan”.

 

/Erik Hägg, Hudiksvalls bibliotek

Skapad: 2020-11-27

Språk

Sökfasetter

Läs mer

525902
Bok:Gospelsångaren:2018 Bok
Gospelsångaren
Av: Crews, Harry
Utgivningsår: 2018
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!