Artikeldetalj

Två tips för TV-soffan

Jag tipsar om två DVD:er. En charmig feelgoodkomedi med sång och musik som drivkraft. Passar utmärkt under dystra tider. Samt en gammeldags livsklok berättelse till miniserie.

Sång för Marion

Med bla Vanessa Redgrave, Terence Stamp och Gemma Arterton i huvudrollerna. Regissör Anne Fontaine. 2013, barntillåten.

Arthur är en sur gammal gubbe och som efter pensioneringen vill göra absolut ingenting. Utom möjligen att röka. Hans fru däremot älskar sin kör med alla dess galna upptåg. Men Marion är mycket sjuk och hon blir allt sämre. Hon vill ändå vara med när kören blir uttagen till en deltävling inför ett större körarrangemang. Det blir det sista hon gör innan hon går bort i sin sjukdom. Arthur blir ännu mer isolerad och hade det inte varit för den unga, energiska körledaren i Marions kör skulle han nog knappast ha lämnat sitt hus. Hon får honom att upptäcka helt nya sidor hos sig själv.

En charmig feelgood komedi med sång och musik som drivkraft. Passar utmärkt under dystra tider.

Olive Kitteridge

Miniserie i fyra avsnitt på DVD baserad på en bok av Elizabeth Strout, med bla Frances McDormand, Richard Jenkins och Bill Murray. 2014, från 11 år.

Olive bor med sin man Henry och son i ett vackert strandhus vid havet. Maken driver ett apotek i den lilla staden och Olive är lärare. Man får följa familjen under 25 år från det att sonen är ca 15 år tills han inte bor hemma längre och föräldrarna har åldrats. Historien cirkulerar främst kring Olive och Henry. Hon är en mycket färgstark person som inte skräder sina ord. Ibland, ganska ofta, säger hon saker som kan uppfattas som kränkande för omgivningen. Hon är arg nästan jämt och det går ut över både mannen och sonen. Men samtidigt har hon ett starkt socialt patos. Det är tex Olive som räddar en av sina före detta elever från att ta sitt liv. Mellan Olive och Henry finns det en stark kärlek trots att de är så olika. Henry uppfattas av alla som snäll och omtänksam. De bråkar och försonas hela tiden. Med sonen är det mer komplicerat. Det var fascinerande att följa familjens utveckling under så lång tid. Karaktärerna är verkligen mångfacetterade med många dimensioner precis som människan har. Man känner en slags hatkärlek mot Olive eftersom hon beter sig som hon gör. Det är mycket uppfriskande med en kvinnlig huvudroll som tillåts ta den plats som Olive tar. Kan varmt rekommenderas. Perfekt med fyra avsnitt om man vill glömma världen utanför och bara se en riktigt bra berättelse.

/Gunilla Hultsjö, Gävle Stadsbibliotek

Skapad: 2020-12-09

Språk

Sökfasetter

Läs mer

372812
DVD:En sång för Marion:2013 DVD
En sång för Marion
Utgivningsår: 2013
Språk: Engelska, Svenska, Norska, Danska, Finska
Hylla: He.02/VC
Medietyp: DVD
Förlag: Scanbox Vision
Resurstyp: Fysiskt material
419816
DVD:Olive Kitteridge:2015 DVD
Olive Kitteridge
Utgivningsår: 2015
Språk: Engelska, Svenska, Flera språk
Hylla: He.02/VC
Medietyp: DVD
Förlag: Warner Home Video Sweden
Resurstyp: Fysiskt material

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!