Artikeldetalj

Säg inget - Patrick Radden Keefe

Det finns en klintbergare om irländska fiskartröjor jag önskar vore sann. Legenden säger att varje tröja hade ett unikt mönster för att kunna identifiera drunknade sjömän och när jag läser om bombdåd och omärkta gravar i Patrick Radden Keefes makalösa bok om den blodiga konflikt, som i typiskt irländsk lakonisk anda kallas The Troubles, önskar jag å familjernas vägnar än en gång att skrönan vore sann.

Säg inget är en berättelse om kidnappningen av Jean McConville, tiobarnsmamma och änka som försvann från sin hyreskasern år 1972. Men också en biografi över IRA terroristerna Brendan Huges och ”bombflickan” Dolours Price, samt över stundande Sinn Féin ledaren Gerry Adams. Det är även en skildring av en organisation med tystnads- och lojalitetskrav som skulle göra den Italienska maffian stolt, där medlemskapet är viktigast av allt men ständigt för utomstående måste förnekas.

Många trådar att hålla reda på men Radden Keefe syr ihop reportaget likt en mästerskräddare från Saville Row och man behöver ständiga nålstick i armen för att påminna sig om att det man läser är verkligt. Läsaren får sig en rejäl dos akut angelägen politisk samtidshistoria samtidigt som författaren visst råkar lösa ett av Nordirlands mest kontroversiella mordfall i bara farten. Oumbärlig läsning både för true crime konnässörer och historieknarkare, särskilt nu när sekterismens våldsamma vålnad återigen väckts till liv i Brexit omröstningens kölvatten.

/Erik Hägg, Hudiksvalls stadsbibliotek

Skapad: 2021-01-26

Språk

Sökfasetter

Läs mer

580775
Bok:Säg inget:2020 Bok
Säg inget
Av: Keefe, Patrick Radden
Utgivningsår: 2020
Språk: Svenska
Hylla: Lz McConville, Jean
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
I december 1972 blir den 38-åriga änkan Jean McConville kidnappad i sitt hem i Belfast av ett maskerat gäng, med hennes barn som vittnen. De tio barnen återser henne aldrig och det ouppklarade mordet på Jean McConville blir snart ett av de mest omtalade brotten på Nordirland, ett för alltid öppet sår i den konflikt som brukar kallas "The Troubles".Patrick Radden Keefes "Säg inget" är en andlöst spännande genomgång av konfliktens olika aktörer och turer, och samtidigt en detektivgåta som leder rakt in i hjärtat på IRA. Boken har hyllats som både banbrytande true crime och som mästerlig skildring av en konflikt vars efterverkningar än idag påverkar Europa.

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!