Artikeldetalj

Stormen

Ordet isolera härrör från det latinska ordet för ö, att isolera är att sätta på en ö. I avskildheten ligger ett löfte om att på egna villkor skapa sitt liv samtidigt som ön är en förvisningsplats för samhällets oönskade element. I avskärmandet kan både skönhet och grymhet slå rot, den unika livsformen utvecklas och blomstra, eller deformeras.

Romanens Andreas återvänder till en ö utanför Oslo för att ta hand om sin fosterfars kvarlåtenskap. Öns tidigare ägare Heinz Kaufmann: agronom, idealist och statsråd i Vidkun Quislings kollaborationsregering är sedan länge död men kastar fortfarande sin lugubra skugga över samhället. Under kriget kom volontärer och krigsbarn till ön för att arbeta och utsättas för experiment, allt i vetenskapen och rasens namn.

Tillsammans med särlingen Johannes växer fosterbarnen Andreas och Minna upp i efterdyningarna av kriget och öns makabra historia, avskilda inte bara från resten av världen utan också från öns andra invånare; fosterbarn till nazistjäveln Johannes. Syskonen väver en skyddande men ack så tunn kokong av barndomsfantasier kring sig själva och de sedan länge försvunna föräldrarna. Men det oskuldsfullt vita muslintyget är snart befläckat av tonårslibidon och blodstänk, för att slutligen hamna i eldtunnan på baksidan tillsammans med så många andra barndomsminnen.

I ett växelspel nystas öns och syskonens dunkla historia upp och Sem Sandberg skriver en uppslukande prosa och med en total närvaro, där minsta beståndsdel, varje trevande liten minnesbild blir en byggsten i Andreas och öns mosaik. En Ö mer Böcklinskt dödsparadis än Heyerdahlsk söderhavsutopi.

/ Erik Hägg, Hudiksvalls stadsbibliotek

Skapad: 2021-01-26

Språk

Sökfasetter

Läs mer

470096
Bok:Stormen:2016 Bok
Stormen
Av: Sem-Sandberg, Steve
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!