Thrillerfortsättningar

Efter att ha läst första delen i en superspännande thrillerserie brukar jag ha ganska höga förväntningar på del två. Jag har precis läst Francesca av Lina Bengtsdotter, del två i serien om polisen Charlie Lager, och Skendöda, del två i Motståndstrilogin av Louise Boije af Gennäs. Mina förhoppningar infriades faktiskt, båda två var väldigt spännande och nu kan jag nästan inte vänta på nästa del!

Lina Bengtsdotters huvudkaraktär är som sagt polis, och i första delen som heter Annabelle mår Charlie minst sagt ganska dåligt, hon missbrukar tabletter och kanske också sex, och man förstår att hon haft en trasig barndom. Charlie växte upp i den lilla orten Gullspång, med en annorlunda mamma och utan pappa. Hon fick mycket kärlek men inte så många gränser. Det var ofta fest hemma och Charlie flyttade från Gullspång som tonåring.

Parallellt med historien om sökandet efter den försvunna flickan Annabelle får vi lära känna Charlie och hennes bakgrund. Brottsutredningar i små orter där invånarna skyddar varandra är ett tema som finns i många deckare, men både Annabelle och uppföljaren Francesca är riktigt spännande och har många intressanta karaktärer.

I del två ligger fokus på sökandet efter Francesca, som är ännu en flicka som försvunnit från Gullspång, fast för 30 år sedan. Charlie börjar rota i fallet och upptäcker saker om sin egen bakgrund som hon inte visste om, men också sådant hon hade förträngt.

 

Boije af Gennäs tar spänningen och det otäcka ett steg längre i Skendöda, den andra delen om Sara, (första delen heter Blodlokan). Sara är inte polis utan bara en helt vanlig tjej som råkar ut för hemska saker. Sara har växt upp i Örebro, med sin mamma, pappa och lillasyster. I skolan var hon mobbad, men hemma hade hon det bra; ända tills allt det hemska började. Först blev Sara utsatt för ett övergrepp i en gångtunnel, sedan började hennes pappa dra sig undan familjen och dog sedan i en olycka i sommarstugan.

För att få en nystart flyttar Sara till Stockholm och börjar trots sin militära grundutbildning jobba på ett café i Sundbyberg. Hon är inneboende hos en märklig tant när det börjar hända underliga och otäcka saker runt Sara, vem försöker skrämma henne, och varför? Eller är det bara inbillning, börjar hon tappa greppet totalt? Hon hittar en stor mängd artiklar bland hennes pappas efterlämnade papper. Artiklarna handlar om politiker och högt uppsatta människor i näringslivet som missbrukat sin makt, om ouppklarade brott och vad som verkar vara mörkläggningar. Har de här artiklarna något att göra med den som vill skrämma Sara? Vad vill de henne egentligen?

I del två, Skendöda, eskalerar våldet och den psykiska terror som Sara och hennes närstående utsätts för. Hon börjar förstå att vem det än är som vill tysta eller skrämma henne, är de beredda att gå precis hur långt som helst.
Den här boken är inget för dig som är lättskrämd!

/Lilian Samuelsson, Gävle bibliotek

Skapad: 2019-03-27

Språk

Sökfasetter

Läs mer

536898
Bok:Skendöda:2018
Skendöda
Av: Boije af Gennäs, Louise
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
537301
Bok:Francesca:2018
Francesca
Av: Bengtsdotter, Lina
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
511786
Bok:Blodlokan:2018
Blodlokan
Av: Boije af Gennäs, Louise
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
487146
Bok:Annabelle:2017
Annabelle
Av: Bengtsdotter, Lina
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material