Skulden jag bär på

Journalisten Elisabeth Höglund har skrivit en bok om sin två år äldre syster Birgitta som dog 73 år gammal, ensam och sjuk. Boken är en skildring av två systrar med i det närmaste identiska uppväxtvillkor som hamnade i helt skilda världar. Man skulle kunna säga att Birgitta hamnade på baksidan och Elisabeth på framsidan.

Båda systrarna var mobbade som barn, deras föräldrar klarade inte av föräldrarollen och mamman ville egentligen inte ha barn. Birgitta hade dessutom svåra problem i skolan och slutade utan någon examen. Det visade sig sedan att Birgittas problem berodde på en medfödd hjärnskada. Birgitta var konstnärlig och mycket musikalisk och hade hoppats på en karriär inom musiken men även det misslyckades hon med att genomföra.

Systrarna hade från vuxen ålder bara sporadisk kontakt och då nästan bara genom brev, men ofta ville inte Birgitta ha någon kontakt alls, hon drog sig undan. Det kunde ibland gå flera år utan att de träffades eller pratade med varandra.

Birgitta hade under många år haft problem med sin hälsa men hon hade i alla fall kontakt med hemtjänsten och Elisabeth, som själv hade drabbats av cancer, trodde att systern hade regelbunden tillsyn och omvårdnad. Vad Elisabeth inte visste var att kontakten med hemtjänsten bestod i en kasse som hängdes på dörren. Birgitta vägrade släppa in hemtjänsten i huset där hon bodde ensam.

Efter ett rop på hjälp då ambulans tillkallades och man fick bryta sig in möttes personalen av ett hus fullt av smuts och sopor, en obeskrivlig misär, och mitt i allt detta hittades Birgitta sittande i en fåtölj i köket, oförmögen att ta sig upp. Efter Birgittas död var det Elisabeth och hennes man som skulle ta rätt på, sortera och tömma hennes hus. En uppgift som blev nästan övermäktig.

Hur kunde det gå så fel? Skulden jag bär på är stundtals en mycket plågsam läsning, framförallt skildringen av hur Birgitta levde men också Elisabeths dåliga samvete och självrannsakan för att hon inte hade gjort mer för sin syster. Det är också en skarp kritik till en kommun och dess behandling av en ensam och sjuk människa.

Susanne Harris

/Susanne Harris, Gävle bibliotek

Skapad: 2019-04-10

Språk

Sökfasetter

Läs mer

542956
Bok:Skulden jag bär på:2018
Skulden jag bär på
Av: Höglund, Elisabet
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Lz Börjesson, Birgitta
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material