Höst av Ali Smith

I Ali Smiths roman Höst är det 2016 och i Storbritannien har man röstat ja till utträde ur EU. Detta är kanske den första Brexitromanen?

I boken möter vi Elisabeth, 32 år och ”visstidsanställd lärare utan garanterade timmar vid ett universitet i London”. Hon håller inte riktigt med sin mamma som menar att det här är det goda livet… det är snarare ett väldigt osäkert liv.
I romanens början står Elisabeth i en obegriplig kö för att förnya sitt pass, hon befinner sig i sin mammas hemby
.
En annan person i romanen är Daniel, 101 år. Han befinner sig mellan vakenhet och sömn, han drömmer på ålderns höst sina allra sista drömmar.
Elisabeth och Daniel är vänner och har varit så sedan Elisabeth var åtta år och hon skulle skriva ett skolarbete om en granne. Grannen var just Daniel. Nu besöker hon honom så ofta hon kan, sitter vid hans säng och läser högt eller berättar om nyheter - ord som vävs in i Daniels drömmar.

Ali Smith berättar om den fina vänskapen mellan Elisabeth och Daniel. Deras samtal som på ett alldeles eget, underfundigt vis rör sig kring t ex böcker, poesi och konst. Den äldre mannen öppnar en ny och överraskande värld för Elisabeth. I berättelsen finns också historien om Daniel.


Men det är också en roman om ett land med ett allt hårdare politiskt klimat efter Brexit-omröstningen, med t ex en ökande rasism. Ali Smith skriver kvickt och ibland dråpligt på ett sätt som fångade mig totalt. Berättandet glider mellan tider och platser, mellan poetiska bilder och dråpliga scener – samtidigt är den tydlig och klar.


Höst är första delen i en årstidskvartett – andra delen, Vinter, har också kommit på svenska.

Sara Hagström Andersson

/Sara Hagström Andersson, Sandvikens folkbibliotek

Skapad: 2019-04-10

Språk

Sökfasetter

Läs mer

,Stigande ,Fallande

553288
Bok:Vinter:2018 Bok
Vinter
Av: Smith, Ali
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
542291
Bok:Höst:2018 Bok
Höst
Av: Smith, Ali
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!