Stephen King x 3

De 3 bästa Stephen King-böckerna (enlig mig)

Stephen King har varit väldigt mycket på tapeten på senare tid. Mycket för att nya filmatiseringar av hans verk introducerat även en yngre publik för den skräck han hållit oss andra i sedan barnsben. Men om man inte vill titta på film utan hellre läsa vad han skrivit? Vart ska man börja? Han har ju skrivit så mycket? Är alla hans böcker lika bra? Svaret på sista frågan är nej, alla hans böcker är inte lika bra. Så därför presenterar jag här nedan mina tre bästa tips på vilka Stephen King böcker jag tycker att alla borde läsa.

3. Det
Tack vare filmen som kom här för något år sedan tror jag att de flesta har rätt bra koll på Det. Dock kan jag varmt rekommendera att även läsa boken. Den rent psykologiska skräck som byggs upp kontinuerligt för varje underlig händelse som sker i det lilla samhället Derry tar ett grepp om en som är svårt att skaka av sig även efter man lagt boken åt sidan. Den berömda clownen som är bokens främsta antagonist är bara en del av denna skräck. Den handlar om att växa upp, om döden, om ens djupaste fobier, om föräldrar som slår, om rasism och rädsla för de stora pojkarna på skolgården. Sedan är clownen också väldigt, väldigt otäck. Eftersom Stephen King är något av en mästare på psykologisk skräck, men inte lika bra på upplösningar, så kan slutet dock lämna en del att önska. Oavsett så rekommenderar jag Det för alla som ännu inte läst den.

2. Drakens ögon
Denna bok är faktiskt inte ens skräck, men det är nog den Stephen King-bok jag läst om flest gånger. Det är en klassisk fantasyroman om ett land långt, långt borta. Det är kungar och drakar med en ond trollkarl som lurar i skuggorna. King har själv sagt att han skrev denna bok enbart för att hans barn skulle kunna läsa någon av hans böcker medan de fortfarande var små. Den är dock en omisskännlig Stephen King-bok. Den onda trollkarlen är ingenting som i sagoböckerna. Mest av allt påminner han faktiskt om clownen i Det. Jag uppskattar även den skickligt sammansatta mordhistorien som utgör berättelsens kärna, och lärdomen i hur svårt det är att fly genom fönstret på ett 60 meter högt torn.

1. Lida
Den bästa boken Stephen King har skrivit är Lida från 1987. Till skillnad från många andra av hans böcker har denna bok inga övernaturliga inslag. Istället är det en berättelse man kunnat råka läsa om i en kvällstidning. En galen beundrare som kidnappar sin favoritförfattare och utsätter honom för obeskrivlig psykisk och fysisk tortyr för att få honom att skriva en sista bok i dennes favoritserie. Kidnapparen Annie är, med hästlängder, den otäckaste karaktär Stephen King någonsin skrivit om och att bara tänka på henne gör mig faktiskt illa till mods. Väl värd för samtliga att läsa, speciellt de som tycker att det är lite fånigt med monster och spöken. Mer verklighetstroget än Lida blir det knappast i den här genren.

 /Jonna Stenlund, Gävle bibliotek

Skapad: 2019-05-01

Språk

Sökfasetter

Läs mer

66365
Bok:Lida:1988 Bok
Lida
Av: King, Stephen
Utgivningsår: 1988
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
58144
Bok:Drakens ögon:1988 Bok
Drakens ögon
Av: King, Stephen
Utgivningsår: 1988
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Legenda
Resurstyp: Fysiskt material
498977
Bok:Det:2017 Bok
Det
Av: King, Stephen
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!