De osynliga

De osynliga är både en personlig favorit och en mycket uppskattad läsning i Hofors och Torsåkers bokcirklar. Den norske författaren Roy Jacobsens berättelse om några fattiga människor på en liten ö i Nordnorge är en stor läsupplevelse. Handlingen utspelar sig mellan åren 1913 till 1928 och utgår från verkliga händelser och berättelsen kretsar kring den enda familjen som bor på ön.

Det är ett hårt liv på den karga ön och vi får följa familjen i såväl med- som motgångar. Stormar rasar, fisket kan slå fel och de är utlämnade till vädrets makter för det lilla de kan odla. Jacobsen skildrar den storslagna naturen och de fåordiga människorna och deras strävsamma liv på ett sätt som ändå andas en positiv grundton och det är en existentiell skildring som stannar kvar länge efteråt.

Det är Ingrid, som vid bokens början är tre år, och hennes uppväxt som är den vi främst får följa och så även i de efterföljande böckerna. Bok två utspelar sig under andra världskriget och hur detta påverkar livet och människorna som lever i kustbandet.

Fortsättes av Vitt hav och Fartygets ögon

.Annelie Lind

/ Annelie Lind, Hofors bibliotek

Skapad: 2019-05-01

Språk

Sökfasetter

Läs mer

470068
Bok:Vitt hav:2016
Vitt hav
Av: Jacobsen, Roy
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Norstedt
Resurstyp: Fysiskt material
414102
Bok:De osynliga:2015
De osynliga
Av: Jacobsen, Roy
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Norstedt
Resurstyp: Fysiskt material
En roman där handlingen utspelar sig på ön Barrøya vid Helgelandskusten i Nordnorge. Verkliga händelser som ägde rum mellan 1913 och 1928 ligger till grund för berättelsen. Läsaren får följa Ingrid från dopdagen till tjugoårsåldern. Modern lär Ingrid att sköta ett hushåll och fadern förmedlar innebörden av att växa upp på en ö.
554944
Bok:Fartygets ögon:2019
Fartygets ögon
Av: Jacobsen, Roy
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material