De hemlösa katterna i Homs

De hemlösa katterna i Homs är skriven av en svensk journalist men under pseudonym. Anledningen till att Eva Nour inte skriver under sitt rätta namn är att hen inte vill utsätta sin partner och hans familj för fara. För det är sin pojkväns, Samis, historia som Eva berättar. De två möttes i Paris.

Dit kom Sami från sin stad Homs i Syrien, här hade han en trygg uppväxt i en helt vanlig familj. Men det politiska klimatet hårdnar i landet och vardagen övergår i fasa när den syriska regimen attackerar den egna befolkningen, uppror slås ned och gamla och unga dödas.
Som kartritare i militären blir Sami mot sin vilja själv delaktig i övergreppen mot civilbefolkningen, samtidigt som demonstrationer börjar äga rum runt om i landet. Samis flickvän Sarah är en av alla som deltar i protesterna. Situationen blir alltmer hotfull. Sami får se vänner och familj gå förlorade. Mitt i allt detta fotar Sami och dokumenterar det som sker. Kameran blev hans redskap för att dokumentera det som skett i hans närhet – och för sprida det i världen.

Genom denna berättelse ges en stark, berörande inifrånskildring av detta krigshärjade område. De hemlösa katterna som Sami ger mat beskriver författaren i en intervju som en symbol för medmänsklighet. De hemlösa katterna i Homs är en hemsk, stark och väldigt fin roman fylld av kärlek - om händelser i vår absoluta nutid.

Sara Hagström

/Sara Hagström Andersson, Sandvikens folkbibliotek

Skapad: 2019-05-02

Språk

Sökfasetter

Läs mer

542679
Bok:De hemlösa katterna i Homs:2018
De hemlösa katterna i Homs
Av: Nour, Eva
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material