Tidens larm

Julian Barnes är kanske mest känd för Känslan av ett slut som också filmatiserats. Precis som den boken så är Tidens larm en kort och tät text. Det är mycket roman på få sidor.

Tidens larm bygger på en verklig person - kompositören Dmitrij Sjostakovitj.

När boken börjar är det 1937 och Sjostakovitj står mitt i natten utanför hissen i huset där han bor. Bredvid sig har han en liten packad resväska. Inne i lägenheten sover hans fru och barn. Han står där och röker och väntar. Han väntar på att bli bortförd, förhörd och kanske t o m arkebuserad. Varje gång hissen rör sig är en fasa.

Det här är ett av tre nedslag i kompositörens liv. Sjostakovitj har varit firad för sin musik men är nu i Stalins Sovjet avskydd och lever under konstant hot. Men i diktaturen kan det svänga snabbt vilket Sjostakovitj får erfara. För Sjostakovitj går från att bli hyllad, till att vara den mest avskydde, till att åter segla upp som en favorit - men då av diktatorn själv. Allt är hela tiden på liv och död, fel ord kan få ödesdigra konsekvenser.

Tidens larm handlar om kompositörens liv men ger också en bild av hur det är att leva i en diktatur där man inte äger sina egna tankar eller ens sitt eget liv. Och där livet på ett nyckfullt sätt snabbt kan ändras.  Tidens larm är en stark och intressant bok. Med stort inkännande skildrar Julian Barnes livet och skapandet - under det största förtryck. Det är där och då, men också här och nu.

Skapad: 2019-05-31

Språk

Sökfasetter

Läs mer

499826
Bok:Tidens larm:2017
Tidens larm
Av: Barnes, Julian
Utgivningsår: 2017
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material