Hur smarta är vi egentligen?

Frans de Waal är en etnolog från Nederländerna som skrivit flera böcker och djur och intelligens. Ett av hans verk heter "Are we smart enough to know how smart animals are?". Den har inte kommit ut på svenska än, men flera andra av hans böcker finns översatta.

De Waal skriver om att intelligens ter sig väldigt olika från varelse till varelse, och att människan måste sluta tro att hon är överlägsen djuren. De flesta djur är nämligen väldigt intelligenta, emotionella och sociala. Som exempel nämner de Waal hur bläckfiskar använder kokosnötskal som verktyg, hur elefanter kan dela upp människor efter ålder, kön och språk och hur apor kan minnas talsekvenser väldigt mycket mer effektivt än människor.

Vi tänker oss ju ofta att intelligens är som en stege, och vi hävdar gärna att vi står överst på den stegen. Men de Waal menar att man inte kan jämföra intelligens på det sättet eftersom vi och djuren har olika sorters intelligens som används på olika sätt. Man har gjort forskning med kråkor, delfiner, papegojor, får, getingar, fladdermöss, valar och apor och de Waal visar på vilket djup det finns i dessa djurs intelligens, och hur vi har underskattat dem i alla tider.  

Vi kan ju knappast kalla oss smartare än en fladdermus när det kommer till att se och utforska vår omgivning. Och vi kan inte heller säga att vi är dummare än ekorrar trots att de är så mycket bättre än oss på att hitta tillbaka till hundratals ställen där de gömt ekollon. Olika djur har helt enkelt olika sinnen som skiljer sig från varandra och från oss.

Man kan alltså inte bestämma på något enkelt sätt vad intelligens är och vad som inte är intelligens. Frågan är inte om ett djur är smart eller inte utan man måste fråga sig hur djuret uppnår sina mål i just den miljö där den befinner sig, och hur bra dess förmåga att lära sig och anpassa sig efter nya utmaningar är.

Det här är en intressant bok som väcker en hel del tankar och AHA-upplevelser hos läsaren.

 

/Ann-Sofie Åberg, Sandvikens folkbibliotek

 

Skapad: 2019-05-31

Språk

Sökfasetter

Läs mer

,Stigande ,Fallande

503660
Bok:Are we smart enough to know how smart animals are?:2016 Bok
Are we smart enough to know how smart animals are?
Av: Waal, Frans de
Utgivningsår: 2016
Hylla: Ug
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
375039
Bok:Bonobon och tio guds bud:2013 Bok
Bonobon och tio guds bud
Av: Waal, Frans de
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Ugf
Medietyp: Bok
Förlag: Karneval
Resurstyp: Fysiskt material
162053
Bok:Vår inre apa:2005 Bok
Vår inre apa
Av: Waal, Frans de
Utgivningsår: 2005
Språk: Svenska
Hylla: Ueb
Medietyp: Bok
Förlag: Svenska förlaget
Resurstyp: Fysiskt material
Författaren som är primatolog och antropolog skriver här om parallellen mellan apornas och människans beteende. Han har studerat både schimpansen och bonoboen. Den senare är mer känslig och empatisk än schimpansen samt matriarkal.
226056
Bok:Empatins tidsålder:2011 Bok
Empatins tidsålder
Av: Waal, Frans de
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Ug
Medietyp: Bok
Förlag: Karneval
Resurstyp: Fysiskt material

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!