Romaner med musik

Furioso
De fyra kvinnliga musikerna i Furiosokvartetten samlas på en enslig ö för att spela in Stenhammars sista stråkkvartett. När en av dem skadar handen överlåter hon sin plats till sin nära vän världsviolinisten Raoul Liebeskind. Då rubbas maktbalansen i kvartetten. Nya och gamla intriger blossar upp och skrämmande händelser inträffar. Allt ackompanjerat av passionerad kammarmusik. När det värsta har skett blir det kommissarie Ebba Schröders svåra uppgift att försöka förstå och reda ut vad som verkligen har hänt på ön. Motiv och skuld skärskådas vilket både stärker och splittrar kvartetten. En spännande och intressant deckare, skriven av Carin Bartosch Edström, i sann Agatha Christie anda. Musiken får man på köpet.

Kvartetten
Andraviolinisten Brit är vacker, tystlåten, men också ensam. Hon saknar sina avlidna föräldrar. Henry, altviolinisten, har allt. Han är ett musikaliskt underbarn som charmar både publik och unga kvinnor. Daniel är äldst och cellist. Utan uppmuntran hemifrån har han tagit sig fram till musikens absoluta elit. Tillsammans med deras benhårda ledare Jana på förste violin, bildar de stråkkvartetten Van Ness. När berättelsen börjar har de precis avslutat sin utbildning på ett prestigefyllt musikkonservatorium.

Vi får följa deras musikaliska och personliga utveckling med både fram- och motgångar. De får uppleva triumfer, svek, förluster, hjärtesorg, bröllop och osviklig lojalitet. Musiken och vänskapen binder dem samman, samtidigt som den klassiska musikaliska värld de har valt att vara del av, ständigt utmanar och ställer nya krav.
Kvartetten av Aja Gabel.

High fidelity
Rob har en stor passion i livet – musiken. Hans lägenhet är fylld av tusentals skivor och han ägnar all sin vakna tid åt att driva en nedåtgående musikaffär i London. När boken börjar har en av en lång radda av flickvänner återigen gjort slut med honom och han förstår inte varför. Istället för att njuta av den nyvunna friheten, börjar han grubbla över varför hans relationer aldrig håller. Han bestämmer sig för att söka upp exflickvännerna och hitta en förklaring till varför de alltid gör slut med honom.

En musikalisk klassiker av Nick Hornby som varvar musikreferenser med personlig reflektion och utveckling. Boken är även filmatiserad med John Cusack i huvudrollen.

Frank, kärleken och skivbutiken, 2018
Frank äger en liten skivbutik på Unity street i en mindre engelsk industristad. Han säljer i princip all sorts musik bara den är pressad i vinyl. Han har dessutom en unik förmåga att veta exakt vad varje kund både vill ha och behöver. Dock tränger sig utvecklingen på. Det är slutet av 80-talet, Thatchers och punkens era och CD-skivans intåg på musikmarknaden. Men Frank vägrar. Då en dag kliver en ung kvinna, Ilse Brauchman i ärtgrön kappa, in i butiken. Med henne upptäcker Frank en ny sida av sig själv. Finns det en framtid för dem och för hans skivbutik?
Frank, kärleken och skivbutiken av Rachel Joyce

/Gunilla Hultsjö, Gävle bibliotek

Skapad: 2019-06-19

Språk

Sökfasetter

Läs mer

,Stigande ,Fallande

95666
Bok:High fidelity:1996 Bok
High fidelity
Av: Hornby, Nick
Utgivningsår: 1996
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
520166
Bok:Frank, kärleken och skivbutiken:2018 Bok
Frank, kärleken och skivbutiken
Av: Joyce, Rachel
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
556461
Bok:Kvartetten:2019:Första upplagan Bok
Kvartetten
Av: Gabel, Aja
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Upplaga: Första upplagan
Resurstyp: Fysiskt material
1083
Bok:Furioso:2011 Bok
Furioso
Av: Bartosch Edström, Carin
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier
Resurstyp: Fysiskt material
Furiosokvartettens fyra kvinnliga musiker tänker göra en inspelning på en skärgårdsö. När Louise Armstahl skadar handen, överlåter hon ledarplatsen åt sin vän världsviolinisten Raoul Liebeskind. Maktbalansen rubbas och händelserna drivs mot det oundvikliga slutet. Kommissarie Ebba Schröder får reda ut vad som hänt ute på ön.

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!