Lämna ekorrhjulet

Att växla ner, kliva av och ändra sina prioriteringar är i ropet just nu. Är det dags att jobba mindre eller flytta ut i skogen? Bli självförsörjande eller hitta andra hållbara lösningar? Svaren kanske finns i litteraturen. I engelskan används uttrycket hamster wheel för att illustrera känslan av springa runt i något som bara snurrar och snurrar, i svenskan säger vi ekorrhjul. Det är lite märkligt eftersom ekorrar sällan springer i hjul. Nåväl, här är tre boktips om du vill bli mindre ekorre (eller hamster) och mer fri i din vardag.

Löparens hjärta av Markus Torgeby
Det här är en läsupplevelse som hade kunnat bli spretig men som lyckas med den ädla konsten att berätta ett liv på ett litterärt bra sätt. Det händer mycket, såsom det gör i ett människoliv, mamman blir sjuk i MS, Markus själv hittar passionen i att löpträna men någonstans i livets snurrande bestämmer han sig för att kliva av och flytta ut i skogen. Avskalad bok som är så bra skriven att du troligen kommer gilla den även om du är totalt ointresserad av löpning och friluftsliv.

Ut ur ekorrhjulet av Oskar Lindberg & Maribel Leander Lindberg
Det här är en handbok om “familjen fri” som delar med sig av sin filosofi för ekonomisk frihet. Kort och gott handlar det om prioriteringar, det går inte riktigt att äta kakan och ha den kvar. Det finns en ineffektivitet i samhället menar författarna: att vi köper saker vi inte behöver för pengar vi inte har och detta för att imponera på människor som vi inte tycker om. Boken ger alltså förslag på en motkraft till detta. Mindre bekvämlighet kanske ger mer frihet, att minska på överflöd av prylar, tjänster och ändra vanor kan ge livet ett annat sorts överflöd.

Jag lämnar ekorrhjulet av Åsa Axelsson
En av vårens snackisar! Åsa är fyrtio år, halva livet har gått och hon upplever att hon sitter fast i en fälla. Hon går hem från läkaren med ett papper som säger att hon har utmattningsdepression och någonstans där börjar Åsa med sitt projekt att ta reda på om det finns en annan möjlig väg än lönearbete. På de mest kreativa, smarta och ibland märkliga sätt lyckas Åsa spara in enorma mängder pengar som gör att hon inte är beroende av arbete. Det blir ett annat sätt att leva.

/Jenny Eriksson, Söderhamns Stadsbibliotek

Skapad: 2019-06-19

Språk

Sökfasetter

Läs mer

536716
Bok:Ut ur ekorrhjulet:2019
Ut ur ekorrhjulet
Av: Lindberg, Oskar
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Qci
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
422536
Bok:Löparens hjärta:2015
Löparens hjärta
Av: Torgeby, Markus
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Hylla: Lz Torgeby, Markus
Medietyp: Bok
Förlag: Offside Press
Resurstyp: Fysiskt material
554156
Bok:Jag lämnar ekorrhjulet:2019
Jag lämnar ekorrhjulet
Av: Axelsson, Åsa
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Qci
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material