Breven hem till Sverige

Elsie är 14 år gammal när hon flyttar med sin mamma och yngre bror Erik från Stockholm till Hanau, en liten småstad i Tyskland nära Frankfurt am Main. Hennes föräldrar var från Tyskland men flyttade till Stockholm där hennes far hade en firma. Elsie och hennes bror var födda i Sverige men hade hälsat på släkten i Tyskland vid flera tillfällen. Anledningen till att de flyttade till Tyskland var att fadern nyligen dött.

Elsies saknade sina vänner på Östermalm i Stockholm och den här boken är hennes brevväxling med bästa väninnan Karin Hammarskjöld, eller rättare sagt Elsies brev till Karin som Karin hade sparat i alla år.

Först handlar breven mest om nya vänner i Tyskland, skolan, fester, tennisklubben etc men utvecklas under åren i takt med att Europa förändras. Men hennes längtan tillbaka till Stockholm och vännerna är ett genomgående tema.

Första världskriget bryter ut och livet i Tyskland förändras radikalt, de unga dans kavaljererna blir soldater, Elsie och väninnorna stickar strumpor till soldaterna och flera av de unga männen i bekantskapskretsen stupar. Elsie får flera brev censurerade och några kommer inte ens fram till väninnan Karin, vilket gör henne upprörd.

Intressant tidsdokument om vad som hände för 100 år sedan.

Elsie Jollasses brev till Sverige 1911-1920 sammanställda av Marianne Stenstedt

Susanne Harris

/Susanne Harris, Gävle bibliotek

Skapad: 2019-06-25

Språk

Sökfasetter

Läs mer

555125
Bok:Elsie Jollasses brev till Sverige:2018
Elsie Jollasses brev till Sverige
Av: Jollasse, Elsie
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Lz Jollasse, Elsie
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material