Hotet - första delen i en trilogi

Vi befinner oss i ett framtida Norrland. Klimatkrisen har gjort Sverige och Finland till stormakter eftersom vi har tillgång till rent vatten. Flyktingströmmar och storbolag slåss om de sista dropparna. I Norrland samsas svävare och högteknologi med en obändig natur full av snö, sträng kyla och helt vanliga älgar.

Jennys pappa försvann på kalfjället när hon var elva år och ingen vet vad som hände honom. Jennys mamma arbetar inom FN med att fördela jordens vatten och är ofta bortrest. Jenny och hennes syskon får ofta klara sig på egen hand och bär på hemligheter som de inte ens blivit invigda i själva.

Författaren Mats Söderlund prickar jag själv lättast in på kartan genom att berätta att han är gift med Susanna Alakoski. (Vill ju inte missa ett tillfälle att definiera en man genom hans fru.) Han har tidigare skrivit poesi, essäer och romaner och Hotet är första delen i dystopitrilogin Ättlingarna. Del två heter Kampen.

Jag säger bara en sak. Bara en äkta norrlänning skulle kunna skriva den här boken. Mer kan jag tyvärr inte berätta, för det här är verkligen en bok som man inte ska ha nyckeln till innan man börjar läsa.

Bara en liten varning: Underskatta aldrig myter och berättelser som kommer ur folkmun, det ligger alltid ett korn av sanning bakom dem.

/Marika Andersson, Hudiksvalls bibliotek

Skapad: 2019-07-18

Språk

Sökfasetter

Läs mer

515899
Bok:Hotet:2018
Hotet
Av: Söderlund, Mats
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: uHc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
I en framtid där vattnet är på väg att ta slut och företag och nationer strider om rättigheterna till det som finns kvar, lever Jenny och hennes syskon ändå ett ganska bekvämt liv i Skelleftehamn. Mamma är hög regeringsmedlem och sitter ofta i möten i FN-högkvarteret i Hongkong och försöker övertala FN att ta kontroll över vattentillgångarna. Pappa försvann i samband med en fjälltur när Jenny var liten. Hon minns inte riktigt vad som hände och lider av att inte veta om han lever eller är död. ?Hela sin uppväxt har syskonen fått göra saker som deras jämnåriga inte tillåtits samtidigt som de blivit tillsagda att hålla igen, inte visa vad de kan. Sakta inser syskonen att de inte är som andra och det finns fler som dom, att sagor och myter inte är så påhittade ändå. [Text från Barnensbibliotek.se]??
539047
Bok:Kampen:2018
Kampen
Av: Söderlund, Mats
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: uHc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material