Cirkusflickan

Året är 1944 och andra världskriget pågår. Den sextonåriga holländskan Noa har blivit utkastad hemifrån efter att ha blivit gravid med en tysk soldat. Hon tvingas lämna ifrån sig sitt barn och försörjer sig som städerska på en liten tågstation i Tyskland. En kväll hör hon gråt och upptäcker en godsvagn fylld med judiska småbarn. Av en ren impuls tar hon med sig ett av spädbarnen och flyr ut i skogen. Det är kallt och Noa och den lille pojken, som hon kallar Theo, är nära att duka under av köld och svält när de räddas av en kringresande cirkus. De får stanna hos cirkusen på ett villkor, att Noa gör skäl för mat och husrum genom att bli trapetsartist.

Den hemlighetsfulla Astrid är den som ska lära upp Noa, hon kommer från en cirkusfamilj och uppträdde före kriget som trapetsartist men sedan gifte hon sig och flyttade till Berlin och lade cirkuslivet på hyllan. Nu har hennes situation drastiskt förändrats och hon har återvänt till sitt gamla liv, till en cirkus.

Astrid ogillar att Noa och den lille pojken, som Noa påstår är hennes lillebror, har fått lov att stanna hos cirkusen. Hon ogillar starkt tanken på att försöka lära upp Noa. Hon ser det som hopplöst men också riskabelt eftersom Noa inte har några som helst erfarenheter av trapetskonst.

Men kriget kommer allt närmare, Theos liv är i fara och snart inser Noa och Astrid att deras enda chans att överleva är att släppa taget om sina hemligheter och våga lita på varandra.

Cirkusflickan av Pam Jenoff, bitvis spännande och i en mycket annorlunda miljö.

Susanne Harris

/Susanne Harris, Gävle bibliotek

Skapad: 2019-07-18

Språk

Sökfasetter

Läs mer

,Stigande ,Fallande

533538
Bok:Cirkusflickan:2018 Bok
Cirkusflickan
Av: Jenoff, Pam
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!