Ockulta kvarlevor och strategin

Aleister Crowley levde mellan 1875 och 1947. Han var en man med många talanger och var bland annat bergsklättrare, schackmästare och bisonjägare. Det han är mest känd för idag är dock rollen som ockultist, satanist och magiker. Han har kallats för världens ondaste man, blivit omsjungen av bland andra David Bowie och Ozzy Osbourne samt figurerat på omslaget till Beatles skivklassiker Sgt Pepper.

Det är dock inte lika känt att Crowley även skrivit skönlitteratur. Hastur förlag har fokuserat på detta. 2016 gav förlaget ut Ockulta kvarlevor som samlade novellerna Drogen, Förbannelsen och Felo de Se. Alla tre är ganska klassiska skräcknoveller som påminner om både Poe och Lovecraft. 2019 utkom Strategin och andra berättelser. Titelnovellen är en äventyrsberättelse medan Magdalen Blairs testamente är en skräckberättelse och Hans hemliga synd en satirisk titt på moral.

På ett sätt är dessa noveller umbärliga. Men det är inte det som är poängen. Crowley är större än så. Oavsett vad man tycker om honom och hans verk har han, som exemplifierades ovan, för alltid präglat populärkulturen. Detta, i kombination med böckernas intressanta för- och efterord om Crowley, gör att novellsamlingarna är ett måste för den populärkulturella allmänbildningen. 

Daniel Gustavsson

/Daniel Gustavsson, Gävle bibliotek

 

Skapad: 2019-09-06

Språk

Sökfasetter

Läs mer

,Stigande ,Fallande

474582
Bok:Ockulta kvarlevor:2016 Bok
Ockulta kvarlevor
Av: Crowley, Aleister
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Hastur
Resurstyp: Fysiskt material
570097
Bok:Strategin och andra berättelser:2019 Bok
Strategin och andra berättelser
Av: Crowley, Aleister
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!