Nickelpojkarna och De trasiga flickorna

Ofta råkar det bli så att böcker jag läser efter varandra har något gemensamt på ett eller annat sätt, så är fallet med dessa två. Colson Whiteheads Nickelpojkarna utspelar sig på en uppfostringsanstalt för pojkar i Florida på 60-talet, De trasiga flickorna av Simone St James handlar om en internatskola för oönskade flickor i Vermont på 50-talet. Båda är högst obehagliga att läsa, men på olika sätt.

I Nickelpojkarna handlar det obehagliga om segregation och rasism, ohyggliga bestraffningar och usla förhållanden för pojkarna på Nickel Academy. De två svarta pojkarna Elwood och Turner har huvudrollerna och berättelsen om ungdomstiden varvas med berättelser från nutiden. Bilden av hur tiden på skolan påverkar den vuxne berättaren blir tydlig. Boken är smart uppbyggd men inte särskilt lättläst, den innehåller referenser till 60-talets amerikanska kultur som jag inte alltid förstår. Historien är inspirerad av verkliga händelser på Dozier School for Boys i Florida och författaren verkar ha gjort grundlig research. Precis som Whiteheads tidigare bok Den underjordiska järnvägen är Nickelpojkarna både läsvärd och gripande.

De trasiga flickorna är mer av en övernaturlig deckare/thriller, för skolan Idlewild Hall är hemsökt. Den dåtida historien handlar om 4 flickor som är vänner, de delar inte bara rum, utan också hemligheter och rädslan för Mary Hand, spöket som sägs finnas i huset. Alla flickorna har olika skäl att befinna sig på skolan, en har flytt från Frankrike och kriget och är helt utan familj, en annan har varit med om en traumatisk händelse i hemmet, en tredje är helt enkelt bara oönskad. Flickorna upplever flera oförklarliga händelser, men när en av dem försvinner spårlöst ställs allt på sin spets. I bokens nutid får vi följa Fiona, en journalist som ska skriva om nybyggnationen av Idlewild Hall, skolan har länge stått tom och förfallit, men nu ska nya ägare rusta upp den och starta upp internatskola igen. Fiona har även en personlig koppling till skolan eftersom hennes syster hittades mördad på skolans område 20 år tidigare. Men när byggarbetarna hittar en kropp i skolans brunn börjar Fiona undra om den som dömdes för mordet på hennes syster verkligen är skyldig.

/Lilian Samuelsson, Gäve bibliotek

Skapad: 2020-03-10

Språk

Sökfasetter

Ämne

Läs mer

,Stigande ,Fallande

571735
Bok:De trasiga flickorna:2019 Bok
De trasiga flickorna
Av: St. James, Simone
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
1950: I Vermont finns en herrgård som kallas Idlewild Hall. Här drivs ett hem för oönskade flickor, och fyra av dem är vänner som delar allt med varandra: både hemligheter och rädslan för Mary Hand, damen som sägs hemsöka det gamla huset. Men en dag försvinner en av flickorna spårlöst 2014: Det har gått tjugo år sedan journalisten Fiona Sheridans syster mördades, på Idlewild Halls ägor. Men när ytterligare en kropp hittas börjar Fiona tvivla på att den påstådde mördaren, som fortfarande sitter fängslad, verkligen är skyldig...
572222
Bok:Nickelpojkarna:2019 Bok
Nickelpojkarna
Av: Whitehead, Colson
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en ”hedervärd och ärlig man”. I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. För att överleva söker Elwood tröst i Dr Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, att världen är ond, och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt.?

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!