Artikeldetalj

Väninnekören

27 april 2014 förutspådde Åsa Beckman kulturmannens död i en krönika i Dagens Nyheter. Hon tog stöd i några fiktiva karaktärer som Hugo Rask i Lena Anderssons ”Egenmäktigt förfarande” och dirigenten Adam i Lisa Langseths film ”Till det som är vackert”.

Sedan dess har vi sett några kulturmän falla i verkligheten, bli dömda för våldtäkt och övergrepp trots att de själva med sina grandiosa självbilder är övertygade om sin oskuld och tycker att de sprider sin säd som allmosor till kvinnorna som flockas runt dem.

Kulturmän och väninnekörer. Begrepp och nyord som kommit till oss de senaste åren och som har hjälpt oss att se mönster och strukturer i den värld vi ständigt måste förhålla oss till. Åsa Beckmans krönikesamling ger en intressant tidsbild utifrån ämnet.

Själv bidrar jag med nyordet och genrebeteckningen haggaromaner. Det är det enda som intresserar mig i kulturutbudet just nu, titlar som Nuckan, Haggan, Männen i mitt liv. Den isländska teveserien ”Pappahelger” kvalar in också. Se den.

”Men när ska vi sluta se så ensidigt på metoo-rörelsen?” undrar en av deltagarna i min egen väninnekör. ”Kvinnorna som går med på att använda sin sexualitet som maktmedel är ju medskyldiga.”

Jag och väninnan gör då inte det. Men så har vi inte gjort några vidare karriärer i kulturvärlden heller.

 

/Marika Andersson, Hudiksvalls bibliotek

 

Skapad: 2020-06-04

Språk

Sökfasetter

Läs mer

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!