Artikeldetalj

Orkansäsong

Den lilla mexikanska byn La Matosa har marinerats i vidskepelse, våld och kvinnoförtryck sedan urminnes tider och en dag hittas en av dess centralgestalter död, den fruktade Häxan; sen bär det iväg. Genom fyra vindlande, hatfyllda och svordomspepprade monologer nystats den illaluktande, smutsiga och hoptovade historien upp. Det bråkas, missbrukas, våldtas och mördas som på den gamla goda tiden och människornas vedervärdiga vardag gestaltas genom ett magnifikt magstarkt språk.

Melchor har en mycket säregen vindlande stil, inga stycken, inga punkter, ingen nåd; och hatten av för översättare Hanna Nordenhök som utfört arkeologiska utgrävningar i svenskans okvädinsord. Sveriges Radios forna latinamerikakorrespondent Lotten Collin har kallat boken för ”en närmare skildring än vad jag någonsin kunnat ge under alla mina resor i Mexiko som journalist” och jag tänker att här finns en av litteraturens absoluta styrkor, att närma sig sanningen genom fiktionen, skildra verkligheten genom berättande. Ett totalt jävla mörker att njuta av i sommarsolen, mycket nöje.

/Erik Hägg, Hudiksvalls bibliotek

Skapad: 2021-05-11

Språk

Sökfasetter

Läs mer

603741
Bok:Orkansäsong:2021 Bok
Orkansäsong
Av: Melchor, Fernanda
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
I utkanten av en fattig mexikansk by hittas det lemlästade liket efter en gåtfull gestalt som av byborna kallas Häxan. I varsitt kapitel berättar fyra personer från trakten om sin relation till mordoffret och om den mardrömslika tillvaro de alla lever i. Orkansäsong ut­spelas i en del av Mexiko som framstår som laglös och är en roman olik alla andra, med meningar som frenetiskt löper över sidorna. Bland skadade familjerelationer, destruktiv maskulinitet, prostitution och droger växer stegvis en komplex skildring av ett samhälle inpyrt av våld och hopplöshet fram, samtidigt som omständig­heterna kring mordet på Häxan klarnar.

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!