Artikeldetalj

Sök i artikeldatabasen

Kidnappningen

En dokumentärroman om författaren Anna Schulzes far Ragnar som kidnappades och fördes bort som 11-åring. Det var efter en vårdnadstvist på våren 1936 som Ragnars mor Daisy klev på ett tåg till Bulgarien med sin son. Hon hade dagen innan förlorat vårdnaden om sina två barn Gunilla och Ragnar. Gunilla, som var två år äldre, fanns på en klosterskola i Danmark och undgick därmed att bli bortförd. Daisy följde inte med Ragnar hela vägen utan gav honom en lapp med namn och adress på familjen som skulle möta honom på järnvägsstationen i Sofia. 11-årige Ragnar fick ensam resa genom Europa. Daisy reste sedan efter och förenades med sin son.

Det här var en bok som fick mig fast från första sidan och sedan var den svår att lägga ifrån sig. En mycket fascinerande historia med den självcentrerade och nyckfulla Daisy i centrum. En kvinna som hellre ville umgås med vänner eller åka på månadslånga semesterresor till Nice istället för att ta hand om sina barn, dem överlät hon åt sin mor att uppfostra.

Med hjälp av anteckningar, tidningsartiklar och dagböcker har författaren pusslat ihop historien om sin far och vad som hände. Kidnappningen och Ragnars röriga uppväxt präglade resten av hans liv, han hade ett närmast fanatiskt behov av integritet och kontroll och levde familjeliv bara under helger och semestrar.

Susanne Harris

/Susanne Harris, Gävle bibliotek

 

Skapad: 2017-08-06
Mina sidor

Språk Språk

Läs mer

487154
Av: Schulze, Anna
Medietyp: Bok