Artikeldetalj

Sök i artikeldatabasen

Dödssynden - en klassiker

Dödssynden är författaren Harper Lees andra roman, den gavs ut 1960 men utspelas under 30-talet. I romanen berättar den 6-åriga flickan Scout Finch om sitt liv tillsammans med pappa och storebror i en småstad i den amerikanska södern. Pojken Dill kommer på besök under sommaren och tillsammans utforskar de den närmaste omvärlden som särskilt inbegriper den mystiske och osynlige grannen Boo Radley.

Men romanen har också en annan botten. Genom Scouts pappa tecknas porträttet av en av litteraturhistoriens verkliga hjältar. Atticus, som han heter, är advokat och försvarar en svart man som mot sitt nekande anklagas för att ha förgripit sig på en vit kvinna. Atticus står på ett osjälviskt sätt upp för det som är rätt och riktigt och sätter sig upp mot det rashat och de fördomar som florerar i det lilla sömndruckna samhället.

Romanen är en klassiker som fortsatt att finna läsare. Den talar över tid och rum om frågor aktuella och viktiga än idag. 1961 tilldelades författaren Pulitzerpriset.

Fortsättes av Ställ ut en väktare som utspelas under 50-talet. Den gavs ut 2015 men skrevs innan Dödssynden. Manuskriptet till boken försvann och författaren trodde att det var borta, tills det hittades igen 2014.

Sara Hagström Andersson

/Sara Hagström Andersson, Sandvikens folkbibliotek

Skapad: 2014-07-17
Mina sidor

Språk Språk

Läs mer

443358
Av: Lee, Harper
Medietyp: Bok
17709
Av: Lee, Harper
Medietyp: Bok