Artikeldetalj

Sök i artikeldatabasen

Oktober är den kallaste månaden

Varvet. Husvagnskolonin. Nattflysjön. Fattigkärret. Marbäcken. Smaka på orden, hur skitiga och samtidigt poetiska de är. Alla är fiktiva orter i en mörk och småkriminell småländsk landsbygd skildrad i författaren och kriminologen Christoffer Carlssons Oktober är den kallaste månaden.

I den miljön rör sig Vega, en hårdhudad sextonåring som intuitivt vägrar att tala om var hennes försvunne bror håller till när polisen knackar på. Hon funderar istället på att hämta hagelgeväret som står i köket.

Vega är arg, hårdhudad, orädd och genomskådar hela tiden kvinnoförtrycket i sin omgivning genom små iakttagelser som aldrig känns skrivna på näsan för läsaren. ”Det var som om män ägde rätten att till och med ta upprättelsen ifrån en” är en typisk sak som Vega säger. Genom sin nyfikenhet löser Vega den mordgåta som ligger bakom hennes brors försvinnande men hon driver samtidigt sig själv till ett farligt utsatt läge.

Om du har läst Daniel Woodrells En helvetes vinter eller sett filmen Winters Bone efter samma bok, skulle jag vilja jämföra miljön där med stämningen i denna roman. På biblioteken står den här boken på ungdomshyllan. Låt dig inte förledas att tro att den inte skulle passa vuxna bara för det. Det här är riktigt fin country noir i svensk nutidsmiljö.

/Marika Andersson, Hudiksvalls bibliotek

Skapad: 2017-10-25
Mina sidor

Språk Språk

Läs mer

202738
Av: Woodrell, Daniel
Medietyp: Bok
470659
Av: Carlsson, Christoffer
Medietyp: Bok
249763
Medietyp: DVD