Artikeldetalj

Sök i artikeldatabasen

En mörderska bland oss

Boken bygger på ett autentiskt mordfall 1828 då två personer mördades på en avlägsen bondgård. Tre personer anklagas för mordet och två av dem, Agnes Magnúsdóttir och Fridrik Sigurdsson, döms till döden. Det här är Agnes historia.

I väntan på att domen ska verkställas blir Agnes inhyst hos en av de mer prominenta bönderna i trakten. Det är inget bonden och hans familj vill men de har inget val. Det finns inget fängelse i trakten och nu har det bestämts att Agnes skall tillbringa sina sista månader på gården Kornså.

Hon anländer till gården mycket smutsig och i handfängsel. Bondmoran Margrét ser till att Agnes får tvätta av sig den ingrodda smutsen, hon bränner hennes kläder och kräver att man avlägsnar handbojorna - hur ska hon annars kunna arbeta på gården. Margret och de två vuxna döttrarna är i början rädda för "mörderskan" och undviker närmare kontakt. Den ende som pratar med Agnes är den unge pastorsadjunkten Tóti som på Agnes begäran är den som ska förbereda henne inför avrättningen.
Under långa samtal med Tóti avslöjar Agnes vad som var upprinnelsen till brottet och vad som egentligen hände där på gården. Det är en mörk och tragisk historia som rullas upp och familjen hon bor hos börjar förstå att det kanske inte förhåller sig så som de först trodde.

Historien berättas av flera personer där Agnes är en av dem. Det är mörkt, dystert, kallt och smutsigt men väldigt, väldigt bra. Jag fick väldigt starka sympatier för Agnes och för mig är det en viktig aspekt. Har svårt att tycka om böcker där huvudpersonen är osympatisk.

Författaren Hannah Kent är från Australien men vistades på Island som utbytesstudent då hon fick höra talas om Agnes Magnusdottir. Boken har vunnit flera litterära priser.
Trots titeln ska man inte förledas att tro att det är en deckare, för det är det inte, även om en viss spänning gradvis byggs upp.

Susanne Harris

/Susanne Harris, Gävle bibliotek

Skapad: 2017-10-25
Mina sidor

Språk Språk

Läs mer

385623
Av: Kent, Hannah
Medietyp: Bok