Artikeldetalj

Sök i artikeldatabasen

Gå, gick gått

Den här romanen utspelas i dagens Berlin där vi möter Richard som är nybliven pensionär, han har lämnat sitt jobb som litteraturprofessor. Plötsligt så har han väldigt mycket tid - tid att läsa, att lyssna på musik, att resa. Men vad ska han fylla tiden med?

Samtidigt som Richard funderar över sitt liv, i sitt välmående lugn så samlas tio män på Alexanderplatz i Berlin. Männen är afrikanska flyktingar som vill stanna i landet, de vill arbeta och leva. Men nu har de slutat äta och dricka. Media är där och bevakar, polisen håller koll. Rickard rör sig i området men lägger inte märke till vad som händer, inte förrän han tittar på kvällsnyheterna på tv får han veta vad som pågår i hans närhet. Hungerstrejken är snart över men Richard kan inte släppa tanken på männen.

Så han söker sig till ett flyktingboende. Han är laddad med samtalsämnen och färdiga frågor att ställa, för att lära känna. Men i mötet med männen blir det tydligt att Richards frågor inte är helt enkla att svara på och en del svar innebär stor smärta, de är egentligen i all sin välvillighet rätt naiva... Det här är män, flera väldigt unga, som varit med om svåra saker.

Långsamt växer en vänskap fram mellan Richard och några av männen. Samtidigt blir han alltmer medveten om sitt väldigt privilegierade och bekväma liv. Männen blir allt eftersom till individer med egna minnen, historier och liv. De kämpar för att få tillvaron att fungera, för att räknas och inte minst för att få stanna. Och Richard engagerar sig – han blir en medmänniska.

Gå, gick, gått  av Jenny Erpenbeck är en väldigt fin skildring som varvar det som händer i omvärlden och i Berlin med Richards liv som dessutom innehåller mycket litteratur och lästa böcker. Romanen är minst sagt aktuell och väcker tankar om hur vi är som människor. Kanske är vi egentligen alla väldigt lika?

Sara Hagström

/Sara Hagström Andersson, Sandvikens folkbibliotek

Skapad: 2017-11-15
Mina sidor

Språk Språk

Läs mer

483453
Av: Erpenbeck, Jenny
Medietyp: Bok