Artikeldetalj

Sök i artikeldatabasen

Mord och maktstrukturer i New Orleans

Yxmannen av Ray Celestin tar sin utgångspunkt från ett autentiskt brev som tros vara skrivet av den verkliga yxmannen som härjade i New Orleans mellan 1918 och 1919. ”De har aldrig fångat mig och kommer heller aldrig att göra det. De har aldrig sett mig, för jag är lika osynlig som den eter som omger er jord. Jag är inte människa, utan ett väsen och en demon från det hetaste helvetet.”

Vi får följa privatdetektiven Ida och kriminalinspektören Michael som på varsitt håll försöker lösa de bestialiska morden samtidigt som musiken flödar i staden. Ledtrådarna drar åt olika håll: penningtvätt, familjetrauman, maffian, onda andar och gamla spöken.

Miljöerna är skildrade på ett sätt så att allt blir levande: lukterna av stekta ägg med oregano och svetten från klubbarna och kabaréerna. Musikens eufori och ovädrets oroande fukt. Det finns en otäck hållhake i början av berättelsen som särskilt fångar mitt intresse och följer genom hela berättelsen: mördaren kommer skona den som lyssnar på jazz den natten han bestämt sig för att ta sig an nästa offer.

Yxmannen levererar inte bara en spännande story utan framförallt så synliggör den maktstrukturer i samhället och vad som kan gro fritt i skräcken för det vi inte vet något om: rädslan och rasismen som drar människorna isär och sedan musiken som för människor samman.

Jag läser väldigt lite deckare men rekommenderar denna även till dig som inte brukar läsa deckare. Gillar du historiska deckare så har du en fantastisk läsupplevelse att se framemot.

/Jenny Eriksson, Söderhamns stadsbibliotek

Skapad: 2018-04-04
Mina sidor

Språk Språk

Läs mer

478645
Av: Celestin, Ray
Medietyp: Bok