Artikeldetalj

Sök i artikeldatabasen

Och så var de bara en...

Ett tag var det svårt att få tag på Agatha Christies böcker annat än på bibliotek och antikvariat. Men nu finns hennes böcker nyutgivna i nyöversättning av Helen Ljungmark.

Och så var de bara en... gick för ett tag sedan filmatiserad på TV. Det var en riktigt blodig och obehaglig historia som fick mig intresserad av Agatha Christies böcker på nytt. Jag läste många av dem för många år sedan men efter att ha sett filmatiseringen kände jag att det var dags för lite brittiska mord igen.

Den här boken kom ut första gånen 1939 och är en av de mest lästa böckerna genom tiderna. Den handlar om tio främlingar som möts i en herrgård på en isolerad ö utanför Englands sydkust. Alla har fått ett brev där de bjudits till ön av olika anledningar, och alla tror att det ska bli en trevlig vistelse.

Konstigt nog dyker aldrig brevskrivaren upp och sakta men säkert går det upp för både läsaren och för gästerna att de alla har kommit till ön för att straffas för mord som de begått och som de ännu inte blivit dömda för.

När den första döda kroppen hittas i herrgården och när de som är kvar förstår att de inte har någon möjlighet att ta sig från ön börjar en kamp på liv och död där de alla misstänker varandra och där de blir mer och mer paranoida.

 

/Ann-Sofie Åberg, Sandvikens folkbibliotek

Skapad: 2018-06-07
Mina sidor

Språk Språk

Läs mer

418508
Av: Christie, Agatha
Medietyp: Bok