Artikeldetalj

Sök i artikeldatabasen

Livsviktiga HBTQ-boktips

Litteraturen har stor makt och en stor möjlighet att faktiskt förändra vårt synsätt och göra oss mer normkreativa. Det är sånt som vi som jobbar på bibliotek tycker är otroligt viktigt. 

Min pappa Ann-Christine - Ester Roxberg
”Jag vet inte vad det är att vara kvinna, jag vet bara hur det är att vara jag” säger prästen Ann-Christine Ruth. Den här biografin är en dotterns berättelse som anhörig. Om de känslor och tankar som uppstod när hennes pappa Åke blev pappa Ann-Christine.

Mitt hjärta går på - Christoffer Holst
En feelgoodroman som gör själen alldeles varm och gosig. Berättelsen börjar på nyårsafton. Konditorn Chavve som är i tidiga tjugoårsåldern sitter ensam i sin iskalla lägenhet med halsduken virad många varv runt halsen och äter marängtårta. Han är en obotlig romantiker som efter tre år i Stockholm längtar efter kärleken. Han skaffar en dejting-app och börja skriva med Pontus. Resultatet är en kärlekskomedi!

Norra Latin - Sara Bergmark Elfgren
Norra latin är representativ för hur samhället faktiskt ser ut. Här finns en icke-binär karaktär och flera karaktärer som blir kär i någon med samma kön. Det görs ingen grej av det utan alla får vara med i berättelsen på samma villkor, ett stort framsteg i litteraturen. Berättelsen handlar om Tamar som flyttar till Stockholm från Östersund för att gå på Norra Latins dramalinje. Clea är uppväxt i Stockholm och det är självklart att hon ska bli skådespelare. På intagningsprovet håller Tamar en monolog ur en midsommarnattsdröm av Shakespeare och när hon går in i rollen som Puck så väcks ett gammalt mörker på skolan… Den här boken bjuder på en spännande spökhistoria i en verklig Stockholmsmiljö, Hitchcock-fåglar möter drömmen om teaterscenen.

Golden boy - Abigail Tarttelin
I Golden Boy möter vi Max som är intergender och vi får följa på en smärtsam resa med vårdens, föräldrarnas och människors påtryckningar om vad Max bör göra med sin kropp och hur han ska leva sitt liv. Den enda som vet om den här hemligheten förutom föräldrarna är barndomskompisen Hunter. Hela livet har de varit vänner fram tills natten som förändrar allt. Efter ett hemskt övergrepp ändras rollerna till offer och förövare. Det är då någonting går sönder, ljudet av något som spricker i själen. Stark upplysande roman som alla åldrar bör läsa.

Torka aldrig tårar utan handskar (tre delar) - Jonas Gardell
I Stockholm under åttiotalet var rädslan för HIV stor, så stor att smittade inte fick vidröras utan handskar. I Jonas Gardells romantrilogi får vi följa Rasmus och Benjamin genom kärleken, sjukdomen och döden. Känslosam livsviktig samhällsskildring som ger upprättelse.

Carmilla - Sheridan Le Fanu
Klassisk skräckroman från 1872, föregångare till Dracula. Laura bor med sin far på ett avsides gods. Ett sällskap i häst och vagn råkar ut för en olycka på vägen utanför godset. En ung kvinna i Lauras ålder finns med i sällskapet och stannar kvar en tid hos familjen. Hon heter Carmilla och kvinnorna fattar omedelbart tycke för varandra. Det dröjer inte länge förrän konstiga saker börjar hända.

Sodomsäpplet - Bengt Martin, lättläst version
Joa, 16 år, bor med sin mamma i Stockholm i slutet av 40-talet. Joa anses som en konstig pojke och blir mobbad i skolan. Han inser skrämt att han är homosexuell. På sitt sommarjobb träffar Joa den äldre Nick som blir Joas första kärlek. De träffas i hemlighet men deras chef avslöjar dem. Boken skrevs 1968 då det fortfarande ansågs som en sjukdom att vara homosexuell. Ingen glad historia, tyvärr, men otroligt viktig.

Du, bara - Anna Ahlund
John 16 år, stannar kvar i Uppsala med sin storasyster Caroline när föräldrarna åker till lantstället under sommaren. När Caroline tar hem Frank som hon är intresserad av blir även John intresserad av honom. Men Frank är ju paxad redan och är dessutom djupt sårad efter ett tidigare förhållande. Kvadratdrama utan tillstymmelse till komma-ut-scener eller ifrågasättande av homosexualitet.

Sanning med modifikation/Flicka försvunnen - Sara Lövestam
Första delen av fyra om Kouplan som lever som papperslös flykting i Sverige. Alla delar finns i lättläst version. Kouplan har flytt från Iran och för att försörja sig sätter han in en annons i tidningen om att han tar sig an fall som privatdetektiv. En kvinna vars dotter är försvunnen ber om hand hjälp och Kouplan tar sig an fallet. Han behöver pengar till mat och hyra, och för att kunna betala för sina hormoner. Kouplan föddes nämligen som flicka.

Jag, en - David Levithan
Bokens huvudperson och berättarjag A vaknar upp i en ny kropp varje morgon och måste då förhålla sig till sin nya kropp och det liv kroppen lever i. En dag slår kärleken till. A träffar Rhiannon och vill såklart träffa henne igen. Men det går inte att styra vilken kropp hen ska vakna upp i eller var i landet hen hamnar. En omöjlig kärlekshistoria, eller?

Världens viktigaste kyss - David Levithan
De två 17-åringarna Harry och Craig har beslutat sig för att slå världsrekordet i längsta kyss: 32 timmar stående utan att släppa kontakten med varandras läppar. Människor världen runt följer kyssen som filmas och direktsänds. Killarna får utstå såväl hejarop som äggkastning. Parallellt i boken får vi följa flera andra homosexuella killars vardag. En väldigt fin bok som faktiskt har verklighetsbakgrund.

Zelda. Allt är normalt - Lina Neidestam
Den 6 i den tecknade serien om Zelda. Välritat och superkul om Zeldas liv som ung singel i Stockholm. Tar bland mycket annat upp feminism, patriarkatet, sexualitet, klass, rasism. I detta album ska Zeldas vänner Tove och Kim få barn och Zelda råkar säga upp sig från sitt jobb i mediebranschen. Hysteriskt roligt och pricksäkert rakt igenom.

/ Annika Lind och Jenny Eriksson, Söderhamns bibliotek

Skapad: 2018-06-18
Mina sidor

Språk Språk

Läs mer

489324
Av: Martin, Bengt
Medietyp: Bok
179763
Av: Levithan, David
Medietyp: Bok
430409
Av: Holst, Christoffer
Medietyp: Bok
493955
Av: Ahlund, Anna
Medietyp: Bok
483571
Av: Tarttelin, Abigail
Medietyp: Bok
392743
Av: Levithan, David
Medietyp: Bok
380357
Av: Roxberg, Ester
Medietyp: Bok
424177
Av: Lövestam, Sara
Medietyp: Bok
290360
Av: Gardell, Jonas
Medietyp: Bok
514984
Av: Neidestam, Lina
Medietyp: Bok