Artikeldetalj

Sök i artikeldatabasen

Tio över ett

Maja är en tjej som bor i Kiruna, staden som LKAB och kommunen håller på att flytta eftersom gruvbrytningen orsakar sprickbildningar som på sikt skulle kunna innebära att hela Kiruna rasar ner i ett jättelikt slukhål. Det är i varje fall så Maja ser på saken. Och inte litar hon på mätplintarna och skalvprognoserna heller. Därför har hon gömt ett överlevnadskit under sängen och ställt klockan på ringning varje natt tio över ett. Tjugo över ett spränger de i gruvan och då måste Maja hålla sig vaken så hon kan rädda sin familj om slukhålet skulle öppna sig. Hon spelar också in filmer med mobilen för att dokumentera den sista tiden före katastrofen.

Kontrollbehovet och sömnbristen håller på att ta över helt. Dessutom börjar känslorna för en viss Albin bli så allvarliga att det inte räcker att försöka fånga honom på bild med mobilen i smyg.

Det är en fantastisk upplevelse att följa Maja när hon hanterar sina hinder och växer av det. Det här är en bok för alla som har en tonåring i sin närhet eller har varit tonåringar själva. Det vill säga alla vuxna.

Författare är Ann-Helén Laestadius och 2016 fick boken Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok


/Marika Andersson, Hudiksvalls bibliotek

Skapad: 2018-08-05
Mina sidor

Språk Språk

Läs mer

465345
Av: Laestadius, Ann-Helén
Medietyp: Bok