Artikeldetalj

Sök i artikeldatabasen

Kulturkoftor

Celia Dackenbergs bok Kulturkoftor: Livet, konsten och saker att sticka är en annorlunda bok med en blandning av berättelser om olika intressanta personer och deras koftor, eller andra stickade plagg, som författaren här ger oss stickbeskrivningar till. Även för den som ej själv handarbetar är det här en läsvärd och intressant bok genom de historier läsaren får ta del av.
Beteckningen ”Kulturkofta” används ofta om en person som är intresserad av kultur. Och boken inleds med ett resonemang kring begreppet kofta och kulturkofta, som är både skojigt och intressant att läsa.

Den första koftan och person vi får stifta bekantskap är Mary Smith och hennes Väckarkofta. Vissa yrken som gått till historien är mer bortglömda än andra för hur många har hört talas om ”väckarna”? Mary Smith var en av dem som försörjde sig som väckare i London i en tid då det var viktigt att komma i tid till arbetet på fabriken men även en tid då det stora flertalet arbetare ej hade råd med en väckarklocka. Vanligtvis gick väckaren runt till de som beställt väckning och knackade med en lång käpp på deras fönster, men Mary hade sitt egna sätt. Hon hade ett ärtrör och koftans fickor fulla med ärtor som hon sedan blåste mot de sovandes fönster.

Berättelsen om bandytröjan som höll nollan, Nordpolsfarartröjan och Karin och Carl Larssons dalaröda tröja är några fler exempel på intressanta historier och beskrivningar att ta del av.

Fantastiska berättelser och vackra stickade plagg i en bok jag varmt rekommenderar!

Annelie Lind

/Annelie Lind, Hofors bibliotek

Skapad: 2018-09-26
Mina sidor

Språk Språk

Läs mer

500835
Av: Dackenberg, Celia B
Medietyp: Bok