Artikeldetalj

Intervju med Dan Höjer

1. Du och Lotta Höjer har skrivit en bok som heter Stålmannen, Moses och jag.
Varför skrev ni den?

Det finns flera böcker för små barn som förklarar själva adoptionen. Varför blir vissa föräldrar tvingade att lämna sina barn osv. Men det fattades en bok för de äldre. Vår egen dotter var nog ungefär tio år när hon började ställa helt nya frågor. Vi letade efter litteratur men när vi inte hittade några böcker beslöt vi att intervjua så många adopterade som möjligt för att själva lära oss, och då pratade vi både med barn och vuxna. Det blev så småningom Stålmannen, Moses och jag.

Många barn i tioårsåldern börjar fundera på vem man är och vem man vill vara. För adopterade tillkommer frågan om var man kommer ifrån.
Vi märkte att många adoptivföräldrar pratade mycket om adoption med sina små barn, men när de blev äldre och fick större och svårare frågor då tystnade de.

2. Vilka fördomar är det vanligt att adopterade barn möter idag?

Många adopterade som vi har pratat med är innerligt trötta på alla frågor om ursprung fast de har levt så gott som hela sina liv i Sverige. Var kommer du ifrån? Varför liknar inte du din mamma? Varför kan inte dina ”riktiga” föräldrar ta hand om dig? Kan du inte koreanska?!? Osv… Flera vuxna adopterade var också trötta på att ständigt bli tilltalade på engelska för att de förutsattes att inte kunna tala svenska.

3. Du är ju ute på många skolor och träffar ofta barn. Hur upplever du att barn och ungdomar tänker om rasism idag? Vad kan vi vuxna lära oss av barnen när det gäller tolerans tror du?

Skolor där man sätter tydliga regler och markerar tidigt får mycket mer toleranta elever. Man måste hela tiden diskutera de här frågorna, lägger man locket på så kommer djungelns lag att råda på skolgården. Grupptrycket är hårt och det kan vara svårt att se annorlunda ut.
Rasism existerar inte hos barn förrän vuxna berättar att det är ett bra sätt att trycka ner människor på.

4. Hur pratar man bäst med barn om rasism? Har du några råd?

Berätta rakt upp och ner. Förklara skillnaden på rasism, diskriminering, mobbning mm. Berätta vad man trott på förr och varför rasism har uppstått. Och att modern forskning visar att alla människor är av samma ras, rasism är bara något som vissa förr i tiden har hittat på för att trycka ner andra.

Och styrk barn med bra och dräpande svar om de skulle bli påhoppade. Lär dem argumentera och vikten av att vara påläst.

5. Går det att läsa sig till tolerans tror du?

Ja, man kan ju känna skriven text långt innanför skinnet. Så den författare som kan få läsaren att beröras kan ju också förändra läsarens tankesätt.
Men i skolan och med ungdomsgrupper tror jag det bästa är att läsa, högt eller enskilt, och sedan diskutera vad man har läst. Det är i mötet människor emellan som vi uppnår tolerans. Genom att nöta på och argumentera, genom att tala ärligt och innerligt med varandra.

6. Har du själv någon läsupplevelse som du vill tipsa om på temat?

Det finns flera bra och starka böcker som vuxna adopterade har skrivit om sin uppväxt. Bland andra Astrid Trotzigs Blod är tjockare än vatten och På jakt efter Mr Kim i Seoul av Sofia French.

/Annette Helgesson, Edsbyns bibliotek

Skapad: 2014-10-08

Språk

Sökfasetter

Läs mer

Fler tips

Läs fler tips på våra fullmatade inspirationssidor!