Nyfiken på...

Drakar

DrakögaHar du någonsin sett en drake? Om du har gjort det så är det inte konstigt. Drakar finns nämligen över hela jorden och de klarar att leva i de flesta klimat och miljöer, även i Sverige. Drakar kan se lite olika ut med olika storlekar och olika färger, men den vanligaste färgen är grön. Alla drakar kan spruta eld och de flesta kan flyga.

Visste du att man nyligen upptäckt blomsterdrakar i Norden? Det finns smultrondrakar, maskrosdrakar, blåsippedrakar och många fler. Blomsterdrakarna är så små att de kan sitta på din fingertopp.

De vanligaste drakarna i Hälsingland och Gästrikland är (förutom blomsterdrakarna): Större ängsdrake, Skandinavisk träddrake, Noshornsdrake, Nordisk pälsdrake, Nordeuropeisk våtmarksdrake, Större ytvattendrake och Större sjödrake. Om du dessutom bor nära havet kan du ha turen att få se en Europeisk havsdrake!

Ibland hittar man ben efter gamla döda drakar. Vissa forskare kallar dessa drakar för dinosaurier och säger att de är utdöda. Men det kan ju inte stämma, för nu vet både du och jag att drakar fortfarande finns. Eller hur?

Källa: Våra nordiska drakar och konsten att spåra dem (av Karin Linderoth)

Böcker om drakar

118423
263419
Av: Steer, Dugald
181632
Av: Jorsäter, Esbjörn
485506
Av: Symes, Sally

Språk