Nyfiken på...

Fantasy

Enhörning

Bra fantasy-böcker av

Cornelia Funke

Har du läst några böcker av författaren Cornelia Funke? Hon är en fantastisk och rolig sagoberättare från Tyskland. Det säjs att hennes berättelser är lika bra – eller bättre – än Harry Potter.

Bläckhjärta bläckmagi drakryttare Igraine

I ”Drakryttaren” är drakarna illa ute, människorna kommer med sina stora maskiner till deras boplats. Vart ska de ta vägen? Enligt sagan finnas en plats i bergen långt bort som drakarna kommer ifrån. Det blir den fattige pojken Bens uppdrag att tillsammans med silverdraken Lung och koboldflickan Svavelfäll hitta vägen till drakarnas dal – en lång och farofylld färd. Vad de inte vet är att de förföljs av ett hemskt monster, en homunculus, som vill förgöra alla drakar...

En liten lättläst berättelse är ”Månskensdraken”. Filip måste rädda draken, som flyr ut ur hans bok, han jagas av en riddare. Tillsammans kämpar Filip och draken mot den elake riddaren.

Rolig är berättelsen om ”Igraine den modiga”. Hon vill inte lära sig trollkonster som de andra i hennes familj håller på med. Hon vill bli riddare och längtar efter äventyr och äventyret kommer på tioårsdagen. Hennes föräldrar som skulle överraska på födelsedagen råkar förvandla sig till grisar, samtidigt som den elake Gilgalad anfaller deras slott. Då måste Igraine vara mycket modig.

Fler böcker av Cornelia Funke:

"Bläckhjärta" – finns också som film - fortsättes av "Bläckmagi" och "Bläckdöd"

"Ett spöke för mycket" – det finns 4 böcker om spökjägarna

Spela fantasy

Fantasy är förstås inte bara något man kan läsa i böcker, även många spel och filmer utspelar sig i olika fantasy-världar. Historien i spelet "Lego the Hobbit" kommer från början från Tolkiens bok om hobbiten Bilbo som skrevs redan för 67 år sedan, och som blev film 2013-1014. I spelet får du vara Bilbo Baggins när trollkarlen Gandalf behöver hans hjälp. Precis som i filmerna ska Bilbo tillsammans med ett gäng dvärgar ta tillbaka deras förlorade land.

Ett annat tv-spel som också kommer från böcker från början och som också finns som film är "Legenden om ugglornas rike : the owls of Ga’Hoole". I spelet är du en av de mytomspunna bevingade väktare som kämpar i kampen mellan gott och ont. Tyvärr finns inte böckerna om ugglornas rike översatta till svenska utan bara på engelska.

En svensk bokserie som blivit spel är Peter Bergtings trilogi "Legenden om Morwhayle" som börjar med boken "Häxmästaren". Boken handlar om en motvillig hjälte och hans försvunna tvilingsyster, det är mycket magi, drakar och en ondskefull häxmästare. Men detta spel är inte ett tv-spel utan ett brädspel/rollspel, där alla bilder är ritade av författaren till böckerna. I spelet avgör du och dina vänner vad som händer och hur historien slutar. Spelarna är nämligen medlemmar av Morwhayles vakthundar, ett hemligt sällskap som skyddar staden Morwhayle mot ondska.

I september kom spelet "Fantasy Life" till Nintendo 3DS. Det är ett spel där du får göra många val, du skapar din egen karaktär, du väljer ditt äventyr och du spelar på ditt sätt. Du kan välja ditt yrke, kanske vill du vara stridskämpe, snickare, skogshuggare eller smed? Du kan äga ett hus i varje stad och ställa in möbler som du bygger själv. Världen är en magisk fantasivärld där du träffar på både prinsessor och piratkaptener.

Ninja Timmy

Ninja Timmy"Ninja Timmy och de stulna skratten" av Henrik Tamm:

I en magisk värld med märkliga maskiner lever katten Timmy, minken Simon och grisarna Jasper och Kasper. De har själva uppfunnit en jättelik apelsinskalarmaskin, som de försöker sälja. På sin färd möter de hela tiden barn som förlorat sina skratt. Hur ska de kunna hjälpa barnen? Tillsammans med gamle Alfred och hans magiska leksaker, med vilka de förvandlas till ett gäng farliga ninjor, bestämmer de sig för att lösa gåtan.

Fortsättes av "Ninja Timmy och resan till Sansoria"

Språk

Artiklar: visa en viss artikel

Blobb