Tre rysliga filmer för barn

Monster house – animerad

Den tolvårige pojken DJ Walters upptäcker att det händer något mystiskt i hans elake grannes hus. När Mr Nebbercracker, som grannen heter, blir inlagd på sjukhus smyger DJ och hans två vänner Jennifer och Charles in i huset för att ta reda på vad det egentligen är som pågår. Dom upptäcker att huset är levande, bokstavligen, och mycket elakt. Det här är en spännande film som man både skrattar och ryser till. Om ett hus som kan svälja både hundar som bajsar på dess gräsmatta och hela polisbilar! Här kan du se trailern:

Titta på den här filmen på Youtube 

R.L. Stines Spöktimmen: tänk inte på det

Flickan Cassie börjar på en ny skola. Genast får hon problem med Priscilla och hennes lakejer som styr på skolan. En dag när Cassie är inne i en butik hittar hon en mystisk bok som heter ”Den onda saken”. Trots varningar börjar hon läsa i boken för sin lillebror, vilket hon inte borde ha gjort för då börjar mystiska saker att hända. En kuslig fantasy-rysare med monster. Hög spänningsfaktor! Här kan du se trailern:

Titta på den här filmen på Youtube 

Vikaren – Min fröken är en utomjording

Det här är en dansk rysare för lite större barn. Berättelsen handlar om klass 6 B som har fått en ny vikarie. Barnen märker snart att allt inte är som det ska med henne. Hon kan nämligen läsa barnens tankar och hon blir mycket elak när barnen är själva med henne. Men när barnen berättar för sina föräldrar om den nya fröken säger dom bara att barnen har livlig fantasi och måste sluta spela så mycket tv-spel. I den här filmen blandas skräck, komik, drama och kärlek i en fin blandning. Se den om du vågar?! Här kan du se trailern:

Titta på den här filmen på Youtube 

Tipsat av Per, Barn och Unga, Stadsbiblioteket Gävle

Filmade böcker

Gyllene knorren  Kan du vissla Johanna  Vattenhästen  Bron till Terabitia

Kan du vissla Johanna av Ulf Stark

Berättelsen handlar om Berra som drömmer om en morfar. På ålderdomshemmet finns det fullt av gamla gubbar, tipsar kompisen Uffe. De bestämmer sig för att gå dit och skaffa en morfar till Berra. En som bjuder på kaffe och som kan lära en vissla. Och faktiskt hittar de en ensam farbror som heter Bertil och visst kan tänka sig att vara morfar…

Böckerna om Hotell Gyllene Knorren av Måns Gahrton

Familjen Rantanens flytt till Hotell Gyllene Knorren som de precis köpt blir inte riktigt som de tänkt sig. Det visar sig att säljarna av hotellet inte sagt hela sanningen. Till exempel att den nya motorvägen inte passerar hotellet, eller att de själva startat ett nytt och lyxigt hotell vid motorvägen.

Tillsammans kämpar de för hotellets överlevnad, ett rätt tufft jobb eftersom det saknas mat i restaurangen, en gris sover i gästernas säng och det ryktas om spökbesök.

Vattenhästen av Dick King-Smith

När åttaåriga Kirste kommer hem med ett egendomligt ägg som hon har hittat på stranden är det ingen i familjen som anar att det ska kläckas. Men dagen därpå upptäcker Kirstie en liten varelse som simmar runt i badkaret. Det är det konstigaste djuret som familjen någonsin skådat! Hungrigt är det också…

Bron till Terabitia av Katherine Paterson

Jess som är tio år har det jobbigt hemma och är utanför i skolan. Men när han träffar den nya och annorlunda flickan Leslie som springer snabbare än alla killarna i klassen börjar livet förändras. De blir vänner och skapar tillsammans den magiska världen Terabitia där de kan fly undan den tråkiga vardagen och kämpa mot troll, jättar och andra mystiska väsen.

Tipsat av Annelie och Josefine, Stadsbiblioteket Gävle

Hundhjältar på vita duken

Hund

Lassie är en colliehund som dykt upp i många filmer och böcker. Hon är en smart tik som ofta räddar sin husse Matt från farliga situationer. I första filmen om Lassie blir hon såld till en rik hertig, men lyckas rymma och ta sig de hela 80 milen hem till sin riktiga familj. Filmer med Lassie, på biblioteket.

Pongo är med i filmen Pongo och de 101 dalmatinerna, där den elaka Cruella deVil kidnappar Pongos valpar. Men Pongo hittar dem tillsammans med många andra valpar som Cruella har tagit... hela 101 stycken! Mycket spännande! Filmer med Pongo, på biblioteket.

Milou är en foxterriern som är en ständig följeslagare åt sin berömda husse Tintin. Ofta får Milou hjälpa sin husse ur olika knipor, som när Tintin blir tillfångatagen. (Men ibland är det faktiskt Milou själv som ställer till det.) Filmer med Milou, på biblioteket.

Båtsman är Tjorvens hund i filmerna om Saltkråkan. I filmerna råkar Tjorven, hennes systrar och grannbarnen ut för många äventyr på ön Saltkråkan. Och även om hennes hund Båtsman kanske inte är någon hjälte direkt, så blev han en stor hundkändis. Filmer med Båtsman, på biblioteket.

Lufsen är den busiga gathunden som träffar den söta cockerspaniel-flickan Lady. Han räddar henne i en farlig situation, och de blir kära. En känd scen ur filmen är när de äter köttbullar tillsammans på Tonys resturang. Det blev också en uppföljare till Lady & Lufsen med undertiteln: Ludde på äventyr. Filmer med Lufsen, på biblioteket.

Tipsat av Anna-Karin, Hille bibliotek

Filmsajter

Biostolar

Moviezine - största filmmagasinet på nätet

Dagens filmtips - stor filmtipssida med både nya och gamla filmer

Disney - den svenska Disneysidan

imdb - stor filmdatabas på engelska

Tipsat av Anna-Karin, Hille bibliotek 

Gör din egen film

Gör din egen film

"Gör din egen film: tips och råd till unga filmare" är en rolig och inspirerande handbok i konsten i att göra film. Här får du lära dig hela processen från idé och manus till hur man kan variera kameravinklar, förbättra ljus och ljud och göra mer eller mindre avancerade trickfilmningar. 

Tipsat av Nina, Bomhus bibliotek

 

Språk

Artiklar: visa en viss artikel

Blobb med surfplatta