Gävleborgsförfattare

Gävleborgsförfattare

Logga Gävleborgsförfattare

Gävleborg är en region som är rik på författare, både nu verksamma och bortgångna. I Gävleborgs län har arbetarlitteraturen starka rötter, men här finns och har funnits författarskap i en mångfald av genrer och med målgrupper i alla åldrar. För att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om de lokala författarskapen finns denna författarbank.

Arbetet med att skapa författarbanken inleddes 2020 genom satsningen Månadens författare – Gävleborg som var ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken och P4 Gävleborg, Sveriges Radio. Under 2021-2022 pågår en ny Månadens författare-satsning, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Fakta och Feelgood. Tolv författarskap kommer att presenteras under perioden september 2021 - augusti 2022."

Mer information om Gävleborgsförfattare hittar ni t.ex. i Bernt-Olov Anderssons Gästrike-Hälsinge litteratur (1996) och på Litteratur – Kultur Gävleborg.

Månadens författare september

Månadens författare september 2021 är Anna-Karin Palm.

Anna-Karin Palm är född och uppvuxen i Stockholm men bor numera i Strömbacka i norra Hälsingland. Hon har bl.a. arbetat som frilandande förlagsredaktör, lektör och kulturskribent. 1991 romandebuterade hon med Faunen och har sedan dess skrivit romaner, novellsamlingar och barnböcker och har översatts till flera språk.

Sitt stora genombrott fick författaren 1997 med romanen Målarens döttrar. 2019 nominerades hon till Augustpriset för sin biografi om Selma Lagerlöf. Anna-Karin Palm är i år aktuell med kriktikerrosade Jag skriver över ditt ansikte.

Läs vår intervju med Anna-Karin Palm här.

Månadens författare 2020

  Bernt-Olov Andersson    Anna Sanvaresa  

          

      

Språk