Gävleborgsförfattare

Gävleborgsförfattare

Logga Gävleborgsförfattare

Gävleborg är en region som är rik på författare, både nu verksamma och bortgångna. I Gävleborgs län har arbetarlitteraturen starka rötter, men här finns och har funnits författarskap i en mångfald av genrer och med målgrupper i alla åldrar. För att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om de lokala författarskapen finns denna författarbank.

Arbetet med att skapa författarbanken inleddes 2020 genom satsningen Månadens författare – Gävleborg som var ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken och P4 Gävleborg, Sveriges Radio. Under 2021-2022 pågår en ny Månadens författare-satsning, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Fakta och Feelgood. Tolv författarskap kommer att presenteras under perioden september 2021 - augusti 2022."

Mer information om Gävleborgsförfattare hittar ni t.ex. i Bernt-Olov Anderssons Gästrike-Hälsinge litteratur (1996) och på Litteratur – Kultur Gävleborg.

Månadens författare maj

Månadens författare maj 2022 är Ulf Ivar Nilsson.

Ulf Ivar Nilsson är född i Bollnäs och bor i Gävle. År 2019 fick han ta emot Gävle kommuns kulturpris med motiveringen ”för en lång gärning som satirtecknare med ett skarpt sinne för olika samhällsyttringar och som en inspirerande skildrare av Gävles historia.”

Läs vår intervju med Ulf Ivar Nilsson här

Månadens författare 2020

  Bernt-Olov Andersson    Anna Sanvaresa  

          

      

Språk