Gävleborgsförfattare

Gävleborgsförfattare

Logga GävleborgsförfattareGävleborg är en region som är rik på författare, både nu verksamma och bortgångna. I Gävleborgs län har arbetarlitteraturen starka rötter, men här finns och har funnits författarskap i en mångfald av genrer och med målgrupper i alla åldrar.

För att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om de lokala författarskapen, genomförs under 2020 satsningen Månadens författare – Gävleborg. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken och P4 Gävleborg, Sveriges Radio. Texterna som presenteras här varje månad kommer att utgöra starten på en författarbank för Gävleborg.

Månadens författare

Jan och Maria BerglinMånadens författare Gävleborg december 2020 är Jan och Maria Berglin.

Jan Berglin föddes 1960 i Valbo och Maria 1960 i Gävle. Jan Berglin debuterade 1985 som serieskapare i studenttidningen Ergo. Sedermera har även Maria krediterats som medskapare och sedan dess har paret producerat de satiriska serierna Berglins och Far och jag. Serieskaparna har tilldelats flertalet priser, såsom Alf Henrikson-priset, Tage Danielsson-priset och Albert Engström-priset.

Läs mer om paret Berglin här

Pressmeddelande

Språk