Sök e-media

HelGe-biblioteken och Covid-19

Alla HelGe-bibliotek följer aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och vi försöker på bästa sätt att göra fysiska besök på biblioteken så säkra som möjligt. Vi har vidtagit åtgärder för att göra det lättare att hålla avstånd både till personal och till andra besökare, vi städar våra bibliotek extra noggrant och vi desinficerar utsatta ytor regelbundet för att hindra smittspridning. Vi har också skapat olika möjligheter för dig som inte kan eller vill besöka biblioteket fysiskt.

Våra bibliotek är öppna för dig, men i nuläget rekommenderar vi inte att biblioteken används som mötesplats i samma utsträckning som tidigare.

Behöver du besöka något av våra bibliotek fysiskt ber vi dig att tänka på följande:

• Håll rekommenderade avstånd till andra besökare och till personal.
  • Tvätta händerna innan och efter användning av bibliotekens datorer (använd också gärna handsprit).
  • Stanna hemma om du har minsta förkylningssymptom.

Biblioteket på distans

För att underlätta för dig som inte kan eller vill besöka biblioteket fysiskt under Corona-pandemin har vi flera olika möjligheter. Observera att utbudet av tjänster varierar något mellan de olika biblioteken. Kontakta ditt lokala bibliotek för att få information om vad som gäller i din kommun.

Take away

Flera av HelGe-biblioteken hjälper dig att plocka ihop en påse med det du önskar låna. Du kan antingen be om särskilda titlar eller be oss plocka ihop böcker/filmer inom en viss genre. Du bestämmer tillsammans med bibliotekspersonalen en tid för avhämtning utanför biblioteket. Har du själv inte möjlighet att hämta påsen går det bra att skicka ett ombud. Dina medier är utlånade och klara vid hämtning.

Kontakta ditt lokala bibliotek för att få hjälp och mer information.

Boken kommer - utökad tjänst

"Boken kommer" innebär att bibliotekets personal levererar böcker hem till dig. Denna tjänst omfattar personer som har svårt att ta sig till biblioteket på grund av hög ålder, rörelsenedsättning eller långvarig sjukdom. Under Corona-pandemin är denna tjänst utökad till att gälla även dig som tillhör riskgrupp.

Kontakta ditt lokala bibliotek för mer information.

Återlämning

Du behöver inte själv komma för att återlämna dina medier. Det går bra att skicka ett ombud för detta. Det finns också möjlighet att lämna böcker i bokinkast utanför biblioteken. Du kan också be bibliotekspersonal att möta dig utanför biblioteket för att ta emot dina medier.

Kontakta ditt lokala bibliotek för mer information.

Omlån

Du kan enkelt göra omlån via Mina sidor. Du loggar in med ditt personnummer och din PIN-kod och markerar de lån du vill förlänga. Du kan också kontakta ditt lokala bibliotek på telefon eller via e-post för att få hjälp.

E-biblioteket

Du kan låna både e-böcker och e-ljudböcker direkt till din dator eller telefon.

Du kan också läsa tidningar och tidskrifter via Pressreader utan att gå hemifrån.

Som vanligt kan du dessutom titta på film via Cineasterna. Nu är lånegränsen också tillfälligt utökad till hela 10 filmer per månad!

Allt du behöver är ett lånekort, en PIN-kod och en Internetuppkoppling.

Förseningsavgifter

För att ytterligare underlätta för dig som har svårt att ta dig till biblioteket så tar vi just nu inte ut några förseningsavgifter. Detta gäller fram till den 30 september.

Digitala evenemang

Eftersom vi nu inte i samma utsträckning som tidigare kan hålla fysiska program på bibioteken har vi ställt om och producerar nu många fina digitala evenemang istället. Du kan sitta kvar hemma och delta i författarmöten, få lästips, ta del av spännande information och roliga program för barn.

Driftinformation

Just nu har vi inga inrapporterade problem.