Madeleine Bäck

Madeleine Bäck

Madeleine Bäck är född i Uppsala och uppvuxen i Storvik i västra Gästrikland. Hon bor i Upplands Väsby och arbetar till vardags som hållbarhetskonsult. 2016 debuterade hon med skräckboken Vattnet drar, vilket är den första delen i trilogin om vandrarna. Hon skriver främst litteratur för barn och ungdomar.

Hur länge har du varit en skrivande person?

Jag har skrivit sedan mellanstadiet. Då skrev jag små deckare och ritade serier. Att skriva som vuxen kom jag in på efter ganska många år som journalist. Jag var trött på att skriva artiklar och gick en kurs på Skrivarakademien på Folkuniversitetet i Stockholm. Under 2013 började jag utveckla Vattnet drar, som blev min debutroman 2016.

Vad är det som gör att du känner dig så hemma inom skräckgenren?

Jag har alltid sökt mig till sådant som skrämmer. Jag läste mycket sagor och bröderna Grimm när jag var liten. Sedan blev det läskigare och läskigare litteratur. Jag gillar att bli rädd. Sedan smyger det sig in att berätta om övernaturliga krafter. Skräck är också ett kul forum för att kunna berätta om samhällsutveckling, till exempel vikten av att inte glömma sin historia. Det kan också vara att sätt att berätta om relationen mellan landsbygd och stad: Vad händer när vi glömmer hur naturen fungerar? När jag föreläser i skolor handlar det ofta om vad som låg i botten under en viss tid. Ta Frankensteins monster som exempel. Där fångade Mary Shelley upp elektricitet, vetenskapliga experiment och industrialiseringen.

Vilka är dina bästa tips för att skriva så blodet isar sig i ådrorna?

Förväntan. Skräck handlar om att bygga atmosfär; att något kan hända. Det är nyckeln – inte splattereffekter. För varje sida ska man undra hur det ska gå. Sedan handlar det också om trovärdiga relationer och karaktärer. Man ska tro på världen som byggs upp och känna för människor och varelser och vilja dem väl. Man mår dåligt om det inte går bra för dem, haha.

I din trilogi om vandrarna utspelar sig handlingen i olika orter i Gästrikland, som Hofors, Storvik och Gävle. Berätta om din relation till orterna!

Det är mina rötter. Jag flyttade till Storvik när jag var fyra år. Jag bodde där tills jag började gymnasiet och flyttade till Sandviken. Jag har varit mycket i Folkets hus i Hofors när jag var ung. Det känns att jag kommer hem när jag kommer till trakten. Jag blir lugn. Jag känner igen vatten och skogar. Min pappas släkt kommer från Gästrikland sedan långt tillbaka.

Hur kommer det sig att du främst skriver för barn och ungdomar?

Jag hade inte den tanken från början. Jag började skriva min debutbok med vuxna i åtanke. Men historien funkade inte riktigt. Först när jag gjorde karaktärerna yngre blev det bra. Och när jag då insåg att det var en bok för unga vuxna. Sedan har jag fortsatt skriva för barn och unga för att de är en rolig målgrupp. När jag föreläser i skolorna får jag så fin respons.

Varifrån får du idéerna till dina böcker?

Det är den vanligaste och svåraste frågan jag brukar få. Överallt! En del finns djupt inne i själen som ett slags ankare. Sedan är det förstås intryck från omvärlden. Det är en mix av dem, jättesvårt att förklara. Som författare handlar det om att vara transparent och genomsläpplig för omvärlden. Det är mycket att ta in för att något ska kunna komma ut. Jag tar in nyheter, böcker och annan kultur. Men mest av allt från andra människor.

Vilka författare eller andra kreativa människor inspireras du av?

En av mina älsklingsförfattare är Torgny Lindgren. Jag har älskat honom sedan 20-årsåldern. Jag tänkte länge att jag inte kunde bli författare eftersom jag inte kan skriva lika bra som han. Han och Kerstin Ekman och Sara Lidman är jag inspirerad av. Sedan är det även gamla folksagor och sägner. Och jag har alltid gillat vampyrböcker.

Hur tycker du att villkor och uppmärksamhet ser ut för kvinnor som skriver skräck? På Facebook har du reagerat kraftigt på en artikel i en kvällstidning?

Det du tänker på är en artikel i Aftonbladet som handlade om att den svenska skräcken är så livaktig [Svensk skräck har blivit rysligt bra, Aftonbladet, 1 augusti 2021]. Jag läste den med entusiasm och stigande besvikelse. När framgångsrika skräckförfattare nämndes var det bara två kvinnor med. Eftersom det är en förfärande historieförvanskning skrev jag en debattartikel som motsvar. Den togs inte med i Aftonbladet utan publicerades på Facebook och sedan i feministisk Press. Det är händelser som den här som gör att nätverk som Vagina Dentata [den tandade vaginan] behövs. Det är en plattform för kvinnor som skapar skräck, som jag startade tillsammans med författarkollegan Jenny Lundin. Vi har över 100 medlemmar: fotografer, formgivare, dramatiker, författare, artister, målare och filmare. Vi lyfter fram varandra och pushar oss att bli ännu bättre på skräck.

Har du något skrivprojekt på gång?

Ja, flera stycken. Nästa år är det många bokreleaser! Det kommer en rolig faktabok om skräck för ungdomar på Rabén & Sjögren nästa höst. Den skriver jag tillsammans med Emma Frey-Skött. Sedan skriver jag en lättläst spänningsserie för mellanstadiet som har med svenska högtider att göra. Första delen kommer i vår. Utöver det jobbar jag med en ungdomsroman också.

Vilka råd vill du ge till andra som vill bli författare?

Ett: Det viktigaste rådet är ”Skriv för att kunna skriva”. Skriv dagbok, rita serier, gör noveller. Öva, öva, öva! Du behöver inte tänka att du ska göra en bok, bara skriv något så övar du på ditt eget skrivande.

Två: Ta in annan kultur. Läs böcker!

Tre: Härma din favoritförfattare!

Fyra: Gå en skrivkurs! Det finns två fördelar med det: Du lär dig att göra en struktur för ditt skrivprojekt och du träffar andra med samma intresse. Du får andra att bolla med och ärlig feedback. Du behöver det för att bli bättre. Man är ensam i processen när man skriver, men i övrigt behöver man ett gäng med folk.

Fem: Ett journalistiskt tips: Gräv där du står! Du kommer vara bäst på historier som ligger dig närmast om hjärtat.

 

Foto: Camilla Lindqvist

(Texten om Madeleine Bäck publicerades i november 2021)

Böcker av författaren

535688
Av: Bäck, Madeleine
547506
Av: Bäck, Madeleine
525591
Av: Bäck, Madeleine
590679
Av: Bäck, Madeleine
536939
Av: Bäck, Madeleine
499911
Av: Bäck, Madeleine
492037
Av: Bäck, Madeleine
498724
Av: Bäck, Madeleine
461458
Av: Bäck, Madeleine
634785
Av: Bäck, Madeleine

Språk

Faktaruta

Födelsedatum: 10 juli 1976

Genre: Skräck

Geografisk anknytning: Storvik, Gästrikland

.

Gävleborgsförfattare