Nyfiken på...

Sök för barn Sök för barn

Nyfiken på...

Mysig och bra läsning för alla höstens dagar

Bakom bokenKanske blåste det när du tog dig hem från skolan idag, eller till och med regnade; kalla, stora droppar. Kanske blev du frusen och blöt och kände att du helst av allt bara ville krypa ner i soffan under en filt och mysa. Kanske ta med dig en kopp varm choklad eller något gott att äta. Kanske var det till och med så, när du låg där under filten och började få tillbaka lite värme i kroppen, att du började längta efter något att göra. Du övervägde TV, men kände inte riktigt för det. Du orkade inte ringa en kompis, för ut i ruskvädret ville du inte igen. Det var då du råkade få syn på den hög med böcker som dina föräldrar lånat hem från biblioteket tidigare i veckan. Du började kika igenom bokhögen och tyckte att en av böckerna lät extra intressant. Du öppnade boken och började läsa de första sidorna av berättelsen. Snart var du så uppslukad av boken att du varken hörde när dina syskon kom hem, att det slutade regna och solen sprack igenom molntäcket eller att någon knäppte på TV´n. Allt som existerade för dig var boken och vad som skulle hända på nästa sida – och nästa och nästa. Du var uppslukad och fängslad. Ibland skrattade du till för dig själv, ibland var du nära att börja gråta. Du slutade inte läsa förrän dina föräldrar ”tvingade” dig att komma och äta middag och fastän maten var god längtade du ifrån bordet. Du ville tillbaka till boken; tillbaka till den magiska värld och alla spännande karaktärer som du lärt känna när du började läsa boken. #bokslukare!

 

Känner du igen dig i ovanstående text och själv har varit totalt fängslad av en bok? Längtar du efter att läsa en till sådan fantastisk bok nu under hösten. Då får du gärna ta del av de boktips som några av barnen i Hofors biblioteks läseklubb #Bokslukarna delar med sig av här på webben under oktober månad. Bokslukarna är ett härligt gäng som träffas för att diskutera böcker och läsning, samtidigt som vi pysslar, fikar, skrattar och bara hänger.

Böcker som läseklubben #Bokslukarna läst

443197
Av: Höjer, Dan
424594
Av: Trydal, Susanne
156955
Av: Nilsson, Frida
136588
Av: Jaensson, Håkan
520287
Av: Yousafzai, Malala
469612
Av: Sandén, Mårten
515452
Av: DiCamillo, Kate
519622
Av: Wahldén, Christina
441708
Av: Morpurgo, Michael

"Fly fältet" av Jeff Kinney

Litet löv    

"Glömskan" av Johanna Olsson

"Ella" av Linda Skugge

Litet löv

"Apstjärnan" av Frida Nilsson

"Spökiga" böcker

495132
Av: Palmaer, Andreas
500843
Av: Åkerblom, Gull
483935
Av: Melin, Mårten
483231
Av: Cleeves, Ann

Språk

Annalisa och skräpmonstret

Annalisa och skräpmonstretAnnalisa kan inte sova. Tankarna myllrar som myror när hon tänker på allt skräp hon sett i skogen. Och inte blir det bättre av att det morrar under sängen. Vad är det som gömmer sig där i mörkret? Och hur ska Annalisa få det att försvinna?

En bok om att vända klimatoro till en drivkraft att göra skillnad.

Annalisa och skräpmonstret är den andra fristående delen i serien Stora frågor för små medborgare.

Städa

StädaI skogen blir det stökigt hela tiden. Blommorna vissnar, räven är tovig i pälsen och löven ramlar av och skräpar ner!

En väldigt renlig grävling har fullt sjå med att städa och göra allt prydligt, men det som börjar oskyldigt med att kratta löv urartar alldeles och slutar med att hela skogen blir fullständigt förstörd! Kommer vår vän att kunna ställa allt till rätta?

Denna dramatiska berättelse om hur fel det kan gå när man är för ordentlig, är full av underbart roliga karaktärer och skojiga illustrationer, och ger en underfundig och humoristisk tankeställare om vikten av att bevara vår miljö. Den rytmiska, rimmande texten är perfekt för högläsning.

EMILY GRAVETT är en prisbelönt barnboksförfattare och illustratör, och bor i Brighton i England.

Lilla spindel upp och ner

Lilla spindel upp och nerNär mamma skäller på Lilla Spindel för att han hoppar i nätet så blir han arg och rymmer hemifrån. På jakt efter någonstans att bo hälsar Lilla Spindel på hemma hos alla möjliga kryp. Men fiskarna håller till under vattnet, de flitiga myrorna vill bara jobba och de smaskande maskarna bor i ett ruttet päron! Det passar inte för en liten spindel. Men när han äntligen verkar ha hittat ett bra ställe så skräms han av en hemsk filur som bor i en vante!

För att se hur det slutar får du vända på boken och läsa fortsättningen åt andra hållet. På hemvägen ser nämligen allt helt annorlunda ut, och när Lilla Spindel till slut kommer hem så är mamma glad igen!