Talböcker

Talböcker

Vad är en talbok?

En talbok är en inläst bok för dig som av olika anledningar har svårt att läsa tryckt text och istället vill lyssna. Talböcker kan du låna fysiskt på skiva från biblioteket eller ladda ner digitalt via appen Legimus. Talböcker kallas också DAISY-böcker. Talböcker kan inte köpas i handeln och kan inte lånas av alla. Dessa skiljer sig alltså från ljudböcker som alla kan låna.

Vem får låna talböcker?

Du som av har någon form av läsnedsättning får låna talböcker. Du behöver inte visa intyg eller ha en diagnos för att få låna. Du behöver bara prata med ditt lokala bibliotek för att komma igång.

Exempel på läsnedsättningar:

  • synskada
  • rörelsehinder
  • utvecklingsstörning
  • läs- och skrivsvårigheter
  • hörselskada (för hörselträning)
  • tillfällig läsnedsättning på grund av sjukdom eller skada
  • kognitiva funktionsnedsättningar (till exempel traumatiska hjärnskador, språkstörning, afasi, autism, adhd, demenssjukdomar, whiplashskador eller psykiska funktionsnedsättningar)

Att vara ny i Sverige eller ha svenska som andraspråk räknas inte som en läsnedsättning. Om du däremot har svårt att lära dig läsa svenska, efter att ha försökt, får du naturligtvis låna talböcker. 

Talböcker på skiva

På biblioteket finns ett stort urval av inlästa böcker i många olika genrer. Du kan också önska titlar som inte redan finns i vårt bestånd så undersöker vi om det går att få tag i boken till dig.

För att lyssna på talböcker på skiva behöver du någon form av spelare. Du kan använda en CD-spelare med MP3-funktion eller en särskild DAISY-spelare som du kan låna på biblioteket.

 

Talböcker via Legimus

Via tjänsten Legimus behöver du inte komma till biblioteket för att låna utan du kan ladda ner det du vill läsa direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

För att komma igång med Legimus behöver du ett konto som du får gratis genom att kontakta ditt lokala bibliotek. Då får du också hjälp att komma igång. 

 

Talbok med fysisk bok

Om du vill lyssna samtidigt som du följer med i texten i en fysisk bok finns möjlighetet att låna en bok med tillhörande DAISY-skiva från ditt bibliotek. 

 

Välkommen till ditt lokala bibliotek så hjälper vi dig igång med det sätt att läsa som passar just dig bäst!

Talböcker, DAISY

613619
Av: Harrison, Dick
626572
Av: Montefiore, Santa
627085
Av: Hawkins, Paula
629421
Av: Eriksson, Kjell
630422
Av: Maunsbach, Maria
630552
Av: Andersson, Bernt-Olov
630760
Av: Sällqvist, Göran
630761
Av: Hunter, Cara
628709
628926
Av: Rustan, Sofia
628066
Av: Stehn, Malin
629321
Av: Jacobsen, Roy
629374
Av: Schuitema, Jerk
629371
Av: Rockborn, Erika
629228
Av: Vuillard, Éric
627084
Av: Ripås, Johan
629423
Av: Craven, M. W
627968
Av: Schols, Emma

Språk